Begunski kamp Moria pogorel do tal

dr
09.09.2020 15:25

Prenatrpani prebežniški center Moria na grškem otoku Lezbosu je zajel in uničil velik požar.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ogenj se je zaradi vetra hitro širil in goltal vse pred seboj.
EPA

Požar, ki je izbruhnil na Lezbosu, je skoraj popolnoma uničil največji grški center za migrante Moria. S plameni se je borilo več kot 25 gasilcev, požar pa se je zaradi vetra hitro širil tako znotraj glavnega poslopja kot zunaj njega, kjer v nasadu oljk mnogi spijo v šotorih in ladijskih zabojnikih. Migrante so takoj evakuirali, mnogi med njimi so lažje poškodovani zaradi izpostavljenosti dimu.
Moria, ki je bila zgrajena za le nekaj tisoč ljudi, jih gosti zdaj skoraj 13 tisoč, kar je štirikrat več, kot bi jih lahko uradno sprejela. Po poročanju portala InfoMigrants je približno 70 odstotkov migrantov v centru iz Afganistana, v kampu pa živijo ljudje iz več kot 70 držav. Že aprila so pri Human Rights Watch zapisali, da grška oblast ni storila dovolj za boj proti akutni prenatrpanosti in da niso pripravljeni na izbruh koronavirusa. Namestnik lezboškega guvernerja Aris Hatzikomninos je za lokalni radio povedal, da je kamp popolnoma uničen. Po besedah evropske komisarke za notranje zadeve Ylve Johansson je Evropska unija pristala na financiranje nastanitve in premestitve 400 najstnikov in otrok, ki potujejo brez spremstva odrasle osebe, na celino. "Varnost in zatočišče vseh ljudi v Morii sta naša prioriteta," je zapisala v svojem tvitu. Policija je že ustavljala migrante, ki so se sami napotili proti glavnemu mestu Mitileni, in jih pustila čakati na cesti. Nekateri pa naj bi bili po požaru spali kar na bližnjih poljih. "Situacija je zelo težka, saj so med njimi tudi migranti, ki imajo potrjeno okužbo s covidom-19," je za lokalni radio povedal župan Mitilene. Skupina za podporo beguncem Stand by Me Lesvos je že poročala, da so domačini napadli migrante in jim preprečili pot skozi bližnjo vas. Visoki komisariat za begunce (UNHCR) je zato opozoril pred konflikti, ki bi lahko nastali med migranti in domačini. Vse migrante tako pozivajo, naj ostanejo v bližini Morie.
Za zdaj uradni vzrok požara še ni znan. Grška tiskovna agencija ANA poroča, da je požar izbruhnil, potem ko 35 migrantov z družinami ni želelo v izolacijo, a zaradi močnega vetra divja trenutno po Lezbosu še več požarov, zato o vzrokih za požar ne gre prehitro sklepati, preiskava pa že poteka. S tem se strinja tudi Marco Sandrone, koordinator projekta Zdravniki brez meja, ki je za BBC povedal, da je v kampu zagorelo na več mestih, ko se je za požare razvedelo, pa so izbruhnili tudi hudi izgredi. "To je bila časovna bomba, ki je na koncu eksplodirala," je pojasnil in dodal, da so ljudje v migrantskem centru že več let živeli v zelo slabih higienskih pogojih. Zaradi epidemije so se razmere v migrantskem centru le še slabšale, že od sredine marca pa veljajo tudi strogi varnostni ukrepi, med njimi še vedno tudi prepoved gibanja. Nevladne organizacije so zato grške oblasti že večkrat pozvale, naj bolj ranljive migrante premestijo v celinsko Grčijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta