Beloruski diktator Lukašenko plačuje visoko ceno za ugrabitev letala

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
27.05.2021 16:06
"Ne bomo se zadovoljili z majhnimi koraki sankcioniranja, ampak da želimo s sankcijami močno prizadeti gospodarsko strukturo in plačilni promet v Belorusiji," pravi nemški zunanji minister Heiko Mass
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko naj bi kmalu občutil jezo Evropske unije.
EPA

Če je predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko, ki mu pravijo tudi zadnji evropski diktator, pričakoval, da bo nedeljska prisilna prizemljitev potniškega letala zaradi grožnje z bombo, po kateri so aretirali oporečnika Romana Protaseviča in njegovo dekle Sofijo Sapega, minila nekaznovano, se je bridko zmotil. Evropska unija načrtuje sankcije, ki naj bi bile dosti hujše od dosedanjega izogibanja beloruskemu zračnemu prostoru in zapiranja evropskega neba za državno letalsko družbo Belavia. Grožnjo z bombo, na katero se sklicujejo beloruske oblasti kot razlog za zasilni pristanek letala družbe Ryanair, naj bi bili sicer poslali po preusmeritvi letala na letališče v Minsku, so sporočili iz družbe za elektronsko pošto Proton Technologies. Podjetje sicer ni želelo komentirati vsebine elektronskega sporočila.

Če se članice Varnostnega sveta v sredo niso mogle zediniti glede obsodbe beloruskega ravnanja (Rusija bi na vsako uradno izjavo vložila veto) in so le zahodne članice VS obsodile prisilno prizemljitev Ryanairovega letala, pa so precej bolj enotni v Evropski uniji. Zunanji ministri EU unije, med njimi slovenski minister Anže Logar, na neformalnem zasedanju v Lizboni razpravljajo o sankcijah proti Belorusiji, za katere so se zavzeli voditelji EU, je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Ob tem je poudaril, da je lizbonsko zasedanje neformalno (format gymnich), zaradi česar ne morejo sprejemati odločitev. Toda nemški zunanji minister Heiko Maas se, podobno kot njegovi kolegi, zavzema za stroge sankcije. "Jasno je, da se ne bomo zadovoljili z majhnimi koraki sankcioniranja, ampak da želimo s sankcijami močno prizadeti gospodarsko strukturo in plačilni promet v Belorusiji," je poudaril. Dejal je, da mora Lukašenko razumeti, da je čas dialoga mimo. EU kot prvi znak morebitnega popuščanja s strani Belorusije pričakuje izpustitev več kot 400 političnih zapornikov.

Čeprav je zmeraj veljalo, da ne gre mešati politike in športa, pa se avtoritarnost beloruskih oblasti čuti tudi na tem področju. Po tistem, ko so januarja Belorusiji odvzeli organizacijo dela svetovnega hokejskega prvenstva elitne divizije A (kar je Lukašenka kot velikega ljubitelja hokeja še posebej prizadelo), je zdaj tudi Evropska kolesarska zveza (UEC) sporočila, da je zaradi politične afere v zvezi s prisilnim pristankom letala oziroma aretacije nasprotnika državnega režima odpovedala junijsko evropsko prvenstvo tekmovalcev na stezi v Minsku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta