Biden omenil možnost izraelskega napada na iranske naftne objekte

STA, A.L.
03.10.2024 18:07

Ameriški predsednik Joe Biden je danes omenil možnost izraelskega napada na iranske naftne objekte kot odziv na nedavni iranski raketni napad na Izrael.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Dejal je namreč, da se o tem pogovarjajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Najprej, Izraelu ne 'dovolimo', temveč mu svetujemo. In danes se ne bo zgodilo nič," je na novinarsko vprašanje, ali bi Izraelu dovolil, da se maščuje Iranu, v Beli hiši odgovoril Biden.

Na vprašanje, ali podpira morebiten izraelski napad na iranske naftne objekte, pa je predsednik ZDA odvrnil, da se o tem pogovarjajo. Zaradi te izjave so cene nafte poskočile za pet odstotkov, navaja AFP.

Iran je v torek nad Izrael izstrelil približno 200 raket. Napad naj bi bil odgovor na umore vodje šiitskega gibanja Hezbolah Hasana Nasrale, političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije in iranskega generala Abasa Nilforušana. Tarče naj bi bila izraelska vojaška oporišča.

Izraelska zračna obramba je sicer ob pomoči zahodnih zaveznic po lastnih navedbah večino raket prestregla, nekaj pa jih je kljub temu doseglo cilje. Premier Benjamin Netanjahu in načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi sta kljub mednarodnim pozivom k zadržanosti zagrozila z maščevanjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta