Bivši hrvaški minister ima v vili, ki jo na Braču oddaja prek Bookinga, portret ustaškega vodje Pavelića

STA, VČ
21.08.2019 11:45

Iz vlade Andreja Plenkovića in z visoke pozicije v HDZ je moral Lovro Kuščević pred tedni oditi zaradi spornih nepremičninskih poslov, zaradi katerih je pod lupo perotikorupcijskega tožilstva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Bivši hrvaški minister za upravo Lovro Kuščević (HDZ), ki je sedel v poslanske klopi, ko se je pred tedni moral umakniti iz vlade Andreja Plenkovića zaradi serije čudnih zasebnih nepremičninskih poslov, oddaja turistom hišo na otoku Braču, v kateri med drugim visi fotografija ustaškega vodje Anteja Pavelića. To se je pokazalo v hišni preiskavi, ki so jo kriminalisti pri bivšem ministru opravili zaradi suma, da se gre malverzacije z nepremičninami.
Kriminalisti so včeraj preiskali več nepremičnin zdaj tudi že bivšega političnega tajnika HDZ, ki je začel kot vplivni lokalni politik, pa tudi nepremičnine njegovih sorodnikov, ki naj bi jim bil še kot župan omogočil domnevno nezakonito pridobitev stanovanj na otoku. Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) sumi Kuščevića, da je na nezakonit način pridobil več nepremičnin. Policisti so, kot rečeno, preiskali tudi Kuščevićevo vilo z bazenom v Nerežiščih, ki jo za 340 evrov na noč oddaja prek Bookinga. Luksuzno poslopje je v zemljiški knjigi še vedno pašnik, poroča Jutarnji list.
Na fotografijah, s katerimi je oglaševal oddajanje vile, je nad kuhinjskim kaminom fotografija Anteja Pavelića. Ob fotografiji ustaškega vodje pa manjši doprsni kip prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana, ki se je v drugi svetovni vojni kot partizan boril proti Pavelićevim ustašem.
Kuščević se v hrvaški javnosti rad prikazuje kot velik vernik in večkrat je zatrdil, da so afero proti njemu sprožili "levičarski aktivisti". Vse obtožbe je zanikal.Med letoma 2005 in 2016 je bil trikrat izvoljen za župana občine Nerežišća. Bil je minister za prostorsko ureditev in gradbeništvo tudi v kratkotrajni hrvaški vladi premierja Tihomirja Oreškovića leta 2016. Na tem položaju je ostal tudi, ko je vodenje vlade prevzel Plenković. Na čelo ministrstva za upravo je prišel junija 2017, ko je po izstopu stranke Most v vlado vstopil HNS.
Hrvaško novoustaštvo je problem (primer: sporna besedila popevkarja Marka Perkovića Thompsona z ustaškim pozdravom "za dom spremni"), ki ga je sankcioniralo že tudi strasbourško Evropsko sodišče za človekove pravice.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta