Blinken: Izrael naj uboj vodje Hamasa izkoristi za pogovore o premirju v Gazi

STA, A.L.
22.10.2024 19:12

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je danes v Izraelu pozval premierja Benjamina Netanjahuja, naj nedavni uboj vodje gibanja Hamas Jahje Sinvarja izkoristi za pogovore o premirju v Gazi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Netanjahu se je strinjal, da bi lahko Sinvarjeva smrt pozitivno vplivala na izpustitev talcev. Govorila sta tudi o povojnem upravljanju Gaze in o Iranu.

"Državni sekretar je poudaril, da bi moral Izrael izkoristiti svojo uspešno akcijo, s katero je pravično opravil z Jahjo Sinvarjem, in zagotoviti izpustitev vseh talcev ter končati konflikt v Gazi na način, ki bo zagotovil trajno varnost tako za Izraelce kot Palestince," je po Blinknovih pogovorih z Netanjahujem sporočil ameriški State Department.

Govorila tudi o vprašanju upravljanja Gaze po vojni

Blinken je poudaril tudi, da "mora Izrael sprejeti dodatne ukrepe za ohranitev in povečanje dotoka humanitarne pomoči v Gazo ter zagotoviti, da pomoč doseže civiliste po vsej Gazi," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP še sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Netanjahu je medtem v pogovorih poudaril, da bi "odstranitev vodje Hamasa Jahje Sinvarja lahko pozitivno vplivala na vrnitev talcev", so po srečanju sporočili iz urada izraelskega premierja. Dodali so, da sta z Blinknom govorila tudi o vprašanju upravljanja Gaze po vojni.

Izraelski premier in ameriški državni sekretar sta po navedbah Netanjahujevega urada govorila tudi o "grožnjah s strani Irana in morebitnem skupnem odzivu nanje", pri čemer se je Netanjahu zahvalil Blinknu za "podporo ZDA v boju proti iranski osi zla".

Blinken je danes z obiskom v Izraelu začel turnejo po Bližnjem vzhodu, ki bo predvidoma trajala do petka. Državni sekretar ZDA bo v sredo odpotoval v Jordanijo, kjer bo med drugim osrednja tema dobava humanitarne pomoči v Gazo. V okviru turneje naj bi si prizadeval tudi za diplomatsko rešitev konflikta v Libanonu.

To je za Blinkna sicer že 11. potovanje na Bližnji vzhod, odkar je pred nekaj več kot letom dni izbruhnila vojna v Gazi, in prvo, odkar se je konec prejšnjega meseca v Libanonu zaostril konflikt med Izraelom in šiitskim gibanjem Hezbolah.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta