Dve leti zalagali Teheran z občutljivimi informacijami: V Izraelu razkrili vohunsko mrežo, ki je delala za Iran

STA, A.L.
21.10.2024 17:12

V zadnjem času je bilo v Izraelu odkritih več primerov vohunjenja za Iran, vendar so mediji tokratno razkritje označili za enega bolj obsežnih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Izraelski varnostni organi so razkrinkali vohunsko mrežo, ki je delala za Iran. Sedem Izraelcev iz Haife in okolice je približno dve leti zalagalo Teheran z občutljivimi informacijami o vojaških oporiščih in energetski infrastrukturi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Osumljeni so zbirali tudi informacije o vidnejših Izraelcih. V zameno za svoje delo pa so prejeli več sto tisoč dolarjev, pogosto v obliki kriptovalut, so sporočili iz policije in notranje obveščevalne agencije Šin Bet.

Iranski agenti so osumljence rekrutirali za različne naloge, povezane z varnostjo. Med njimi sta bila tudi dva mladoletnika. Člani mreže so se zavedali, da informacije, ki so jih posredovali, ogrožajo nacionalno varnost in lahko sovražniku pomagajo pri izvedbi raketnih napadov na Izrael, so dodali v izjavi.

Člani mreže so vohunili za vojaškimi oporišči po vsej državi, še posebej pa so se osredotočili na letalska in pomorska oporišča ter lokacije zračne obrambe. Pri svojem delu so fotografirali in na druge načine dokumentirali lokacije pomembnih točk.

V zadnjem času je bilo v Izraelu odkritih več primerov vohunjenja za Iran, vendar so mediji tokratno razkritje označili za enega bolj obsežnih.

Tožilstvo bo predvidoma v nekaj dneh vložilo obtožnico zoper osumljene.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta