Bo 27-letnik, ki ga je zadel policijski gumijasti naboj, obveljal za prvo smrtno žrtev nemirov v Franciji?

STA, Va
06.07.2023 11:44

V nemirih je bilo podtaknjenih 23.000 požarov, sežganih 12.000 avtomobilov, poškodovanih 273 poslopij varnostnih sil, 168 šol in 105 mestnih hiš. Ranjenih je bilo okoli 700 policistov in gasilcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marseille
EPA

Državni tožilec v Marseillu preiskuje, ali je 27-letnik v tem mestu med nemiri, ki so potekali v Franciji zaradi policijskega nasilja, umrl zaradi gumijastega naboja, kar so policisti uporabljali proti izgrednikom. Če bi to potrdili, bi bil prva smrtna žrtev nemirov, med katerimi je bilo ranjenih več policistov in povzročena velika gmotna škoda.

Moškega, ki se je peljal na skuterju, so v noči na nedeljo našli mrtvega blizu lokacije protestov v tem pristaniškem mestu na jugu Francije. Nasilni protesti in plenjenja v mestih po vsej državi so sledili smrti najstnika, ki ga je minuli torek ubil policist v pariškem predmestju med nadzorom prometa.

Niso še uspeli ugotoviti, ali je 27-letnik sodeloval v nemirih ali se je v bližini znašel po naključju, domnevajo pa, da je umrl za posledicami srčnega infarkta. Niti ni znano, ali je bil srčni infarkt posledica plastičnega naboja, ki naj bi ga bil predtem zadel v prsi. Državni tožilec Dominique Laure je v sredo sporočil le, da je odprl preiskavo njegove smrti zaradi uporabe orožja z gumijastimi naboji.

"Namerno nasilje policije"

Na vzhodu Francije pa se je družina 25-letnika, ki se bori za življenje v bolnišnici, pritožila zaradi "namernega nasilja policije". Neimenovani član družine je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je njegovega sorodnika v glavo zadel plastični naboj, ko se je vračal iz službe v avtomobilu z odprtim oknom.

Francosko obrambno ministrstvo pa je v sredo sporočilo, da vojaška mornarica preiskuje trditve, da naj bi se bili v mestu Lorient na zahodu države, kjer je pomembno vojaško oporišče, zamaskirani marinci na dopustu spopadli z izgredniki.

Lokalni mediji so objavili fotografije, na katerih je videti, kako zamaskirani moški s kapucami pretepajo domnevne izgrednike. 25-letnik, ki je trdil, da je pripadnik oboroženih sil, je povedal, da so še s 30 kolegi "pomagali policiji" v posredovanju proti izgrednikom.

Notranji minister Gerald Darmanin je člane odbora zgornjega doma francoskega parlamenta seznanil s posledicami nemirov, ki so v več mestih trajali teden dni - do torka zvečer. Povedal je, da je bilo na javnih krajih podtaknjenih okoli 23.000 požarov. Sežganih je bilo 12.000 avtomobilov, poškodovanih pa 273 poslopij varnostnih sil, 168 šol in 105 mestnih hiš. Ranjenih je bilo okoli 700 policistov in gasilcev.

Zaradi sodelovanja v nemirih in vandalizma so prijeli več kot 3500 ljudi, ki so bili v povprečju stari 17 let. Najmlajši je bil star enajst let, najstarejši pa 59, je pojasnil Darmanin. Poudaril je, da se v državi vrača mir, da pa ostajajo pozorni.

O razlogih za množične napade na policiste in druge simbole francoske države po poročanju AFP v Franciji po nemirih poteka razdiralna politična razprava. Večina desnih opozicijskih politikov meni, da je vlada izgubila vpliv na revnih območjih, in zavrača domneve levice, da bi jezo izgrednikov lahko pojasnili z rasizmom, revščino ali policijsko brutalnostjo. Skrajno desne stranke pa najintenzivnejše in najbolj razširjene nemire od leta 2005 povezujejo z množičnimi migracijami in pozivajo k omejitvi sprejema novih priseljencev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta