Bo Orbanova stranka 20. marca izključena iz EPP?

STA, VČ
04.03.2019 20:37
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Viktor Orban
Reuters

V Evropski ljudski stranki (EPP) se je po ugibanjih danes pokazala zadostna podpora za izključitev stranke Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana. Izključitev Fidesza je uradno zahtevalo 12 strank iz devetih držav, ki so članice te desnosredinske evropske stranke, je povedal vodja EPP Joseph Daul po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. EPP bo o tem razpravljala na svojem srečanju 20. marca. V skladu s pravili EPP mora izključitev posamezne stranke zahtevati najmanj sedem strank članic iz petih držav.
EPP ima v Evropskem parlamentu največjo politično skupino, v tej evropski stranki pa so glavne desnosredinske stranke, tudi krščansko demokratska unija (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel ter francoski Republikanci. Iz Slovenije so članice EPP SDS, NSi in SLS, ki imajo v politični skupini v Evropskem parlamentu skupno pet poslancev.
Madžarski premier je svoje partnerske stranke nazadnje razburil z medijsko kampanjo proti ameriškemu milijarderju Georgeu Sorosu in predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju (EPP), ker da podpirata nezakonite migracije. Evropska komisija je kampanjo ostro obsodila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta