Boj za Junckerjevega naslednika

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
06.11.2018 16:21

Najresnejši kandidati za bodočega predsednika Evropske komisije so Manfred Weber ali Alexander Stubb iz ljudske stranke in Frans Timmermans iz socialdemokratov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Manfred Weber velja za najverjetnejšega Junckerjevega naslednika.
EPA

V četrtek bo predvidoma znano, kdo bosta najresnejša kandidata za novega predsednika Evropske komisije oziroma naslednika Jean-Clauda Junckerja, ki je združeno Evropo bolj ali manj uspešno vodil od leta 2014. Na kongresu največje politične grupacije v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke (EPP), ki se jutri začenja v Helsinkih, bodo namreč delegati izvolili tako imenovanega "spitzenkandidata" oziroma vrhunskega kandidata. Po dolgih mesecih znotrajstrankarskih bojev sta ostali le dve imeni: Mandfred Weber iz Nemčije in Alexander Stubb iz Finske. Tisti, ki bo zmagal, bo imel najresnejšega nasprotnika v 57-letnem Nizozemcu Fransu Timmermansu iz skupine evropskih socialdemokratov (S&D), saj druge politične grupacije, med njim liberalci (ALDE), na volitvah v Evropski parlament prihodnje leto ne bodo imele večjih možnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta