Borcem iz Azovstala grozi smrtna kazen. Sirovatko: "Za takšna kazniva dejanja imamo v DNR najvišjo obliko kazni ..."

STA, Va
30.05.2022 17:16

Na stotine ukrajinskih branilcev strateškega pristanišča Mariupol na obali Azovskega morja se je ta mesec predalo, potem ko so se več tednov zadrževali v podzemnih predorih jeklarne Azovstal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razdejana jeklarna Azovstal  
Reuters

Ukrajinske vojake, ki so se predali ruskim silam v jeklarni Azovstal v Mariupolu, bo morda doletela smrtna kazen, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal predstavnik proruskih separatistov, pravosodni minister samooklicane separatistične ljudske republike Doneck (DNR) Jurij Sirovatko.

"Sodišče bo sprejelo odločitev o njih," je po poročanju ruske tiskovne agencije RIA Novosti dejal Sirovatko. "Za takšna kazniva dejanja imamo v DNR najvišjo obliko kazni - smrtno kazen," je dejal in da so vsi vojni ujetniki na ozemlju DNR, med njimi pa je približno 2300 vojakov iz Azovstala.

Na stotine ukrajinskih branilcev strateškega pristanišča Mariupol na obali Azovskega morja se je ta mesec predalo, potem ko so se več tednov zadrževali v podzemnih predorih jeklarne Azovstal. Ukrajinska stran si prizadeva, da bi jih v prihodnosti zamenjali za ujete ruske vojake, Rusija pa je sporočila, da jim bo najprej sodila.

Mnogi od ukrajinskih borcev, ki so branili Mariupol pred ruskimi silami, pripadajo ultranacionalističnemu bataljonu Azov, ki ga povezujejo s skrajno desnico. Rusija ga je v preteklosti večkrat obtožila vojnih zločinov, v Moskvi pa so navedbe o nacistih v Ukrajini uporabili kot enega od razlogov za invazijo na to državo.

Francoski predsednik Emmanuel Macron in nemški kancler Olaf Scholz sta v sobotnem telefonskem pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirja Putina pozvala, naj izpusti ukrajinske borce iz Azovstala.

Med dokumentiranjem evakuacije civilistov ubit francoski novinar 

V regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine je bil po besedah regionalnega guvernerja Sergeja Hajdaja v ponedeljek, v neuspešnem poskusu evakuacije, ubit francoski novinar: "Danes bi naše oklepno vozilo za evakuacijo moralo pobrati deset ljudi s tega območja, in znašlo se je pod sovražnikovim ognjem. Deli granate so prebili oklep avtomobila in smrtno ranili akreditiranega francoskega novinarja, ki je snemal material o evakuaciji, policista pa je rešila čelada." Hajdaj je dodal, da je evakuacija zaustavljena.

Smrt novinarja francoske televizije BFM je potrdil francoski predsednik Emmanuel Macron. "Novinar Frederic Leclerc-Imhoff je bil v Ukrajini, da bi prikazal resničnost vojne. Na krovu humanitarnega avtobusa s civilisti, ki so bili prisiljeni bežati, da bi se izognili ruskim bombnim napadom, je bil smrtno ranjen," je zapisal Macron.

Leclerc-Imhoff je delal za televizijo BFM, kjer so navedli, da je bil star 32 let in da je bil na svoji drugi poročevalski poti v Ukrajini od začetka vojne v tej državi 24. februarja. Njegov novinarski kolega Maxime Brandstaetter je bil v napadu lažje ranjen.

Leclerc-Imhoff je bil blizu mesta Severodoneck, ki je v zadnjih tednih tarča silovitega obstreljevanja ruskih sil, sta v ločeni izjavi sporočila francosko in ukrajinsko zunanje ministrstvo, ki ju povzema francoska tiskovna agencija AFP. Francoska zunanja ministrica Catherine Colonna je med obiskom Kijeva dejala, da Francija zahteva "čimprejšnje odprtje pregledne preiskave, da bi osvetlili okoliščine te tragedije".

Biden v Ukrajino ne bo pošiljal raketnih sistemov dolgega dosega

Ameriški predsednik Joe Biden je v Washingtonu dejal, da ZDA v Ukrajino ne bodo pošiljale raketnih sistemov, ki bi lahko zadeli cilje v Rusiji.

Časnik New York Times je namreč poročal, da namerava Washington Kijevu poslati raketne sisteme dolgega dosega. "Upam, da bo prevladala zdrava pamet," je v odzivu na pisanje časnika dejal ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov.

Glede na Bidnove besede tudi ZDA skrbi možnost nepredvidljive širitve konflikta.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je Kijev zaprosil za mobilne raketne sisteme M270 in M142, ki lahko naenkrat pošljejo več raket do 300 kilometrov daleč.

"Težko se je bojevati, če te napadajo z razdalje 70 kilometrov, ti pa nimaš ničesar, s čimer bi se boril nazaj," je tvitnil svetovalec predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajlo Podoljak.

ZDA so za Ukrajino pred kratkim namenile 40 milijard dolarjev vredno vojaško pomoč, za katero ni točno znano, kaj bo obsegala, in prihaja do špekulacij, kaj vse bi lahko bilo v paketu.

Putin pripravljen omogočiti neoviran izvoz žitaric iz ukrajinskih pristanišč

Vladimir Putin je turškemu voditelju Recepu Tayyipu Erdoganu zagotovil, da je Moskva v sodelovanju z Ankaro pripravljena omogočiti neoviran izvoz žitaric iz ukrajinskih pristanišč, ki je blokiran zaradi konflikta v Ukrajini. 

"Vladimir Putin je opozoril na pripravljenost ruske strani, da prispeva k nemotenemu pomorskemu tranzitu blaga v sodelovanju s turškimi partnerji. To velja tudi za izvoz žita iz ukrajinskih pristanišč," je Putinove besede v telefonskem pogovoru z Erdoganom povzel Kremelj.

Putin je potrdil pripravljenost ruske strani na izvoz gnojil in živil, če bodo odpravljene sankcije proti Rusiji. Opozoril je na težave na svetovnem trgu hrane, ki da so posledica "nespametne finančne in gospodarske politike zahodnih držav", rekoč, da je Rusija pripravljena izvoziti "znatne količine gnojil in kmetijskih pridelkov v primeru odprave ustreznih protiruskih sankcij", navedbe Kremlja povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah Kremlja sta voditelja govorila tudi o zagotavljanju varne plovbe v Črnem in Azovskem morju in odpravljanju nevarnosti min v njunih vodah.

Ruska invazija na Ukrajino in sankcije Zahoda so prekinile dobavo pšenice in drugih surovin iz obeh držav, kar je okrepilo skrbi glede morebitnega pomanjkanja hrane in povečanja lakote v svetu. Rusija in Ukrajina proizvedeta 30 odstotkov svetovne ponudbe pšenice, ki jo večinoma izvozita prek Črnega morja. V ukrajinskih pristaniščih, ki so jih obkolile ruske ladje, je obtičalo na desetine kontejnerskih ladij, zaradi česar je onemogočen izvoz pšenice, sončničnega olja in drugih živil ter gnojil. Plovbo po Črnem morju ovirajo tudi mine, ki so jih postavile tako ruske kot ukrajinske sile.

Turški predsednik je v nedeljo napovedal, da se bo po telefonu pogovarjal s Putinom, ločeno naj bi se slišal še z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Kot je pojasnil Erdogan, namerava obe strani znova pozvati k dialogu in diplomaciji.

Erdogan je dejal, da je Ankara pripravljena znova organizirati srečanje delegacij Rusije, Ukrajine in Združenih narodov v Istanbulu, kot je to že storila po začetku ruske invazije. Turčija pa bi sodelovala v morebitnem mehanizmu opazovanja, če sprti strani dosežeta načelen dogovor, so sporočili iz urada turškega predsednika.

Poleg rusko-ukrajinskega konflikta naj bi Erdogan s Putinom govoril tudi o prošnji Švedske in Finske za članstvo v zvezi Nato, čemur Turčija kot edina od držav članic zavezništva nasprotuje. Ena od tem njunega pogovora so bile tudi razmere v Siriji, kjer sta tako Ankara kot Moskva pomembna regionalna akterja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta