(BORZNI KOMENTAR) Delniški trgi so leto 2021 začeli optimistično

Zaradi višje likvidnosti v globalnem finančnem sistemu in ker se dobrih donosov pri obveznicah niti ne dobi, ni čudno, da so delniški trgi leto začeli pozitivno. H temu je prispeval tudi dober odčitek ISM pridelovalnega PMI indeksa za ZDA, ki je pri 60,7 točke dosegel najvišjo vrednost v dveh letih in pol, medtem ko je nafta poskočila nad 50 dolarjev na sodček saj sta se Rusija in OPEC uspeli dogovoriti o nižji proizvodnji nafte na račun epidemiološke situacije. To je povzročilo, da je energetski delniški sektor v torek poskočil za pet odstotkov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Glede na visoko likvidnost v globalnem finančnem sistemu, glede na ležarine, negativne obrestne mere in pričakovano visoko gospodarsko rast v 2021 delniški trgi ostajajo zelo zanimivi.

Letos bomo priča višji globalni rasti, pandemija pa bo za seboj pustila višjo zadolženost v zasebnem sektorju in visoke proračunske deficite, kjer bo najpomembnejše to, da bodo države evrskega območja uredile svoje bilance tako, da ne bodo zavirale gospodarske rasti in da ne bomo znova prešli v obdobje zategovanja pasov, kot je to veljalo več let po finančni krizi 2008. Ob tem pa države ne smejo delati napak pri fiskalnih politikah. Načelo mora biti zdaj več učinkovitih fiskalnih politik in ne manj fiskalnih politik. 

Zdaj že lahko potrdimo, da v svetovnem gospodarstvu hodimo po poti okrevanja v obliki črke V, pri čemer so zaradi narave zdravstvene krize velike razlike med panogami. V večini gospodarstev, še posebno v Evropi, se bo zaposlenost počasi vračala na predkrizne ravni, kar pomeni, da lahko stimulativne denarne politike pričakujemo še dalj časa. To je tudi zagotovilo za vlagatelje, da se v tem obdobju donosi na obveznice ne bodo kmalu povišali, kar bo še naprej povzročalo pozitivne cenovne pritiske na delniške tečaje, tako na domačem kot na globalnih delniških trgih. Donos na netvegane obveznice bo ostal negativen. Španiji je decembra prvič v zgodovini uspelo izdati desetletne obveznice s povprečno negativno donosnostjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.