(BORZNI KOMENTAR) Okrevanje hitrejše od pričakovanj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
REUTERS

Pogled na gospodarsko zapuščino covida-19 se je v zadnjem letu močno spremenil. Če so v preteklem letu prevladovale napovedi, da bo pandemija pustila dolgoročne negativne posledice na svetovnem gospodarstvu, gre današnji pogled vse bolj v smeri, da si bo popolnoma opomoglo v relativno kratkem času.{infobox-quote_full}161242{/infobox-quote_full}

Zadnji gospodarski podatki, predvsem iz ZDA, kažejo močan gospodarski odboj in okrevanje, ki je popolnoma v nasprotju s tem, kar smo doživeli po finančni krizi leta 2008. Uspešno cepljenje (30 odstotkov prebivalstva ZDA je že popolnoma cepljenih) in podpora vlade z novim paketom pomoči v višini 1900 milijard dolarjev, ki je med drugim zagotovil 1400 dolarjev neposredne pomoči 90 odstotkom gospodinjstev, sta privedla do rasti ameriškega gospodarstva v višini 6,4 odstotka v prvem četrtletju.{api_embed_photo_R30}661021{/api_embed_photo_R30}

Gonilo rasti je bila potrošnja gospodinjstev, ki se je povečala za 10,7 odstotka. Ameriški potrošnik je vse bolj optimističen, kar lahko pripišemo mnogo boljšemu stanju na trgu dela. Ameriški delodajalci so v mesecu marcu zaposlili skoraj milijon ljudi, medtem ko je stopnja brezposelnosti upadla na šest odstotkov. Če bo trg dela nadaljeval v tem tempu, je mogoče pričakovati, da se bo stopnja brezposelnosti vrnila na nivoje pred pandemijo do konca leta 2022.

Poleg izboljšane slike na trgu dela pa je pomembna zapuščina pandemije tudi mnogo boljši finančni položaj gospodinjstev, in to ne samo v ZDA, ampak v vseh razvitih državah. Nezmožnost potrošnje zaradi omejitev in podpora dohodkom s strani držav sta privedli do tega, da so gospodinjstva privarčevala mnogo več, kot bi, če pandemije ne bi bilo. Capital Economics ocenjuje, da so ob koncu leta 2020 ti presežni prihranki v razvitih gospodarstvih znašali kar 3500 milijard USD, kar predstavlja 7,6 odstotka BDP. Ob popolni sprostitvi omejitev se bo del teh prihrankov prevalil v potrošnjo.

Te pozitivne premike je zaznal tudi Mednarodni denarni sklad, ki je v svoji aprilski napovedi dvignil napoved rasti svetovnega gospodarstva za leto 2021 na šest odstotkov, za leto 2022 pa na 4,4 odstotka. Jamie Dimon, predsednik uprave ameriške investicijske banke J.P. Morgan, ocenjuje, da bi lahko obdobje nadpovprečne gospodarske rasti trajalo vse do leta 2023.

Ta optimizem na gospodarskem področju je dvignil delniške trge na nove rekordne vrednosti. Globalne delnice so od marca 2020 pridobile skoraj 70 odstotkov. Vlagateljem se seveda zastavlja vprašanje, ali so vse te pozitivne novice že upoštevane v tečajih delnic. Če se ozremo v zgodovino, je jasno, da je rast delnic največja takoj po izhodu iz krize. Ta del je sedaj za nami.

Kar običajno sledi, je daljše obdobje še vedno pozitivne, a mnogo manj intenzivne rasti delnic. Kakšno bo gibanje delnic v tem obdobju, bo v največji meri odvisno od rasti dobičkov podjetij, kjer pa so pričakovanja vlagateljev izjemno visoka. Očitno pa še ne previsoka. Factset ocenjuje, da bo rast dobičkov ameriških podjetij, ki sestavljajo indeks S&P 500, v prvem četrtletju kar 45,8-odstotna. To bi pomenilo največjo rast po letu 2010. Ti podatki za zdaj upravičujejo optimizem delniških trgov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta