Branimir Glavaš znova obsojen za vojne zločine: Sodišče zapustil jezen in z besedami, da v zapor ne bo šel več

STA, Va
27.10.2023 14:05

V ponovljenem sojenju za dogodke v Osijeku leta 1991 so ga obsodili na sedem let zapora. Večino kazni je medtem že prestal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branimir Glavaš
Reuters

Županijsko sodišče v Zagrebu je danes na ponovljenem sojenju bivšega hrvaškega poslanca Branimirja Glavaša znova spoznalo za krivega vojnih zločinov zaradi umorov in mučenja srbskih civilistov v Osijeku med vojno na Hrvaškem leta 1991. Obsodilo ga je na sedem let zapora. Večino dosojene kazni za ta zločin je sicer že prestal.

Trdi, da gre za politični proces

Ob izreku kazni, ki še ni pravnomočna, je Glavaš ob kopici žaljivk jezno zapustil sodno dvorano in zagotovil, da v zapor ne bo šel več in da se bo na kazen pritožil. Sodniku in sodišču je namenil vrsto vulgarnih kritik ter ponovil, da gre za politični proces, poroča hrvaški portal N1.

Glavaša, ki je sicer tudi eden od ustanoviteljev na Hrvaškem vladajoče stranke HDZ, je obtožnica bremenila, da kot poveljnik obrambe Osijeka ni preprečil umorov in trpinčenja najmanj dveh civilistov srbske narodnosti, ter zaradi usmrtitev najmanj desetih civilistov na obali Drave v tem največjem slavonskem mestu leta 1991.

Zaradi tega zločina je bil na Hrvaškem obsojen že leta 2009 - na deset let zapora. Takrat je kot dvojni državljan Hrvaške in BiH na dan izreka sodbe pobegnil v BiH. Tam je nato po pravnomočni sodbi na osem let zapora, ki mu jo je dosodilo hrvaško vrhovno sodišče leta 2010, začel prestajati kazen. Do leta 2015, ko je hrvaško ustavno sodišče sodbo razveljavilo in ga pogojno izpustilo na prostost, je v zaporu v BiH že prestal pet let in tri mesece zapora.

Ponovno sojenje zaradi kršenja obsojenčevih pravic 

Ustavni sodniki so od vrhovnega sodišča zahtevali ponovitev procesa zaradi pritožbe, da so med postopkom kršili Glavaševe človekove pravice. Vrhovno sodišče je nato leta 2016 zaradi postopkovnih napak v celoti razveljavilo prvostopenjsko sodbo Glavašu, županijsko sodišče v Zagrebu pa je sojenje zato moralo ponoviti.

Na začetku ponovljenega sojenja je Glavaš skupaj s še tremi soobtoženimi sredi januarja letos ponovil, da ni kriv.

Sodišče je danes tudi tri soobtožene znova obsodilo. Gordana Getoš Magdić je dobila štiri leta zapora, Dino Kontić in Zdravko Dragić pa po tri leta zapora, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

To je bil sicer prvi primer na Hrvaškem, da so v celoti ponovili sojenje, potem ko so obtoženci že prestajali ali prestali zaporne kazni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta