(BRANJE) ​Človek nekega stoletja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Bog v toku zgodovine uporablja nepopolne ljudi. Kralj David ni bil popoln. Savel ni bil popoln. Salomon ni bil popoln. Pravzaprav sem predsedniku pred mescem dni na listu papirja izročil seznam teh kraljev iz Stare zaveze. In rekel: "Gospod predsednik, vem, da nekateri ljudje pravijo, da ste božji izbranec. In ste res. Bili ste izbrani. Če ste verujoč kristjan, razumete božji načrt z ljudmi, ki nam na tem planetu vladajo in nas sodijo."
To so besede ameriškega ministra za energetiko Ricka Perryja. Nekdanji teksaški guverner, ki je oktobra za konec letošnjega leta napovedal odstop z ministrskega položaja, je znan predstavnik globoko religioznih, konservativnih krogov, ki različne krščanske smeri in ločine v ZDA združujejo z izrazom verski fundamentalizem ali "evangelicals." Perryjeve besede so dvignile marsikatero obrv, čeprav v ameriški politični kulturi niso nekaj zelo nenavadnega. Sploh v zdajšnjem političnem trenutku, ki ga mnogi opredeljujejo kot zgodovinski stik Bele hiše in fundamentalizma. Mediji so temo pograbili in tudi na CNN-u, ki med konservativci velja za demokratsko, "levičarsko" trobilo, so bili gledalci priča dialogu voditeljice in gostje, sicer hišne notranjepolitične komentatorke: "Sekretar Perry meni, da je predsednik Trump božji izbranec. Menite, da je res? - Seveda, kot vernica sem prepričana, da je Trumpa izbral bog." Razprava v javnosti se je nadaljevala v vse bolj bizarni smeri. Oglasili so se namreč tudi krogi, ki so Perryju nasprotovali. Trumpa po njihovem mnenju v Belo hišo ni poslal bog, ampak je njegova selitev na čelo ameriške politike hudičevo delo.

Reuters
Andrej Stopar
Tamara Vodopivec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta