Brezposelnost v Veliki Britaniji najvišja v zadnjem letu

STA, A.L.
14.05.2024 11:55

Rast plač je ostala nespremenjena pri šest odstotkih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Število prostih delovnih mest se zmanjšuje 22 mesecev, čeprav številke ostajajo nad ravnmi pred pandemijo covida-19.
Profimedia

Stopnja brezposelnosti je v Veliki Britaniji v obdobju od začetka januarja do konca marca dosegla 4,3 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke več kot v predhodnem trimesečnem obdobju in največ po lanskem juliju, kažejo danes objavljeni uradni podatki. Rast plač je ostala nespremenjena pri šest odstotkih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Še naprej opažamo znake ohlajanja trga dela," je podatke komentirala direktorica področja ekonomskih statistik pri britanskem državnem statističnem uradu Liz McKeown. Število prostih delovnih mest se zmanjšuje 22 mesecev, čeprav številke ostajajo nad ravnmi pred pandemijo covida-19, je dodala.

Rast plač po njenih besedah ostaja visoka, pri čemer se ob umirjanju inflacije začenjajo opazneje zviševati tudi realni dohodki.

Letna stopnja inflacije v Veliki Britaniji je marca znašala 3,2 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke manj kot februarja in najmanj od septembra 2021. Britanska centralna banka pričakuje, da se bo inflacija ciljnima dvema odstotkoma približala med aprilom in junijem, potem pa naj bi se v drugem polletju znova nekoliko zvišala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta