Britanci bi se spet pogajali o brexitu

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
29.01.2019 21:44

Premierka Theresa May bi znova odprla pogovore o varovalu na irskem otoku, a v Bruslju nad tem niso niti malo navdušeni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nasprotniki in zagovorniki brexita so se pred parlamentom zapletli v kar nekaj žolčnih debat.
Reuters

Zmeda okoli napovedanega odhoda Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz Evropske unije je vse večja. Natanko dva tedna po ponižujočem porazu britanske premierke Therese May, ko so poslanci spodnjega doma parlamenta z ogromno večino, 432 glasovi proti 202, zavrnili dogovor Londona in Bruslja o sporazumni ločitvi, in ugotovili, da je tudi njen načrt B pravzaprav slaba kopija načrta A, so zdaj vrgli na mizo nove karte. Mayeva je napovedala, da bo skušala doseči novo odprtje pogajanj, zlasti kar se tiče tako imenovanega irskega varovala, poslanci pa so predlagali več kot ducat amandmajev, tako za podaljšanje roka za izstop do konca leta, za izključitev možnosti trdega brexita, pa tudi glede tega, da se brexit sploh ne bi zgodil oziroma da bi razpisali novi referendum. Predsednik poslanske zbornice John Barlow je z diskrecijsko pravico, ki jo ima, odobril glasovanje o sedmih amandmajih. Poslanci so podprli le amandma konservativne poslanke Caroline Spelman, ki skuša preprečiti brexit brez dogovora, in amandma Grahama Bradyja, ki parlament poziva, naj zahteva zamenjavo spornega irskega varovala z alternativnim dogovorom, s katerim bi se izognili trdi meji na irskem otoku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta