British Airways za dva tedna prekinil prodajo kart za lete z londonskega letališča Heathrow

Uprava letališča je letalske družbe prosila, naj zaradi pomanjkanja letalskega osebja omejijo prodajo novih vozovnic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letalo British Airways
Gregor Grosman

Dragi potniki. Nismo še dosegli končne pozicije za parkiranje, saj se s terminala še ni umaknilo letalo, ki je bilo na naših vratih pred nami. Prosimo za razumevanje." S takšnim oznanilom nas je včeraj pilot letalske družbe British Airways (BA) pripravil na 40 minut trajajoče čakanje na izkrcanje iz letala na osrednjem letališču v Londonu Heathrowu, kamor smo prileteli iz Ljubljane. Kot smo pozneje izvedeli, takšne situacije naj ne bi bile prav nič nenavadnega za Terminal 5 na omenjenem letališču, sedaj pa je letalski prevoznik potegnil ročno zavoro ter začasno prekinil prodajo kart s Heathrowa.

Kot poročajo angleški mediji, naj bi šlo za prodajo letalskih vozovnic za lete na kratkih razdaljah, za ukrep pa so se odločili po tem, ko je letališče za čez poletje, ko je največja gneča zaradi turistične sezone, uvedlo omejitev dnevnega števila potnikov. Prekinitev prodaje naj bi sprva trajala le do 8. avgusta, a so jo podaljšali do 15. avgusta, poroča CNBC, ukrep, ki se nanaša na notranje in evropske polete, pa velja od minulega ponedeljka.

Zaradi odpuščanj v času pandemije koronavirusa se letalski sektor sooča s precejšnjim pomanjkanjem osebja, kar je še posebej pereč problem v času, ko se s strani potrošnikov pojavlja visoko povpraševanje po poletih. Ne glede na to je bil sklep letališča, ki je vodilno po številu potnikov, da bo med 12. julijem in 11. septembrom iz zahodnega Londona, kjer se nahaja Heathrow, dnevno lahko odletelo največ 100.000 potnikov. Pred pandemijo, julija in avgusta 2019, je preko Heathrowu potovalo med 110.000 in 125.000 potnikov.

Kot poročajo tuji mediji, naj bi se po odločitvi za omejitev British Airwaysa nemudoma podražili leti drugih letalskih družb. V sporočilu za javnost so v BA zapisali, da so želeli ravnati odgovorno in olajšati morebitne spremembe letov za obstoječe potnike.

Drugo največje angleško letališče London Gatwick je po pisanju CNBC sporočilo, da se za podoben korak, (še) ni odločila nobena letalska družba, ki letalske prevoze opravlja s tega letališča. Je pa kapico, torej omejitev števila potnikov napovedalo tretje največje letališče v Evropi Shiphol v Amsterdamu. Trenutno lahko letališče odpremi 73.000 potnikov mesečno, v septembru bodo njihovo število omejili na 67.500 in ga v oktobru zvišali na 69.500, so sporočili. Upravljalci nemških letališč Frankfurt am Main in München zaenkrat o omejitvi števila potnikov ne razmišljajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta