Bruselj priporoča začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino in Moldavijo

STA, Va
08.11.2023 12:39

Z BiH pa, šele ko bo dosegla določeno raven izpolnjevanja pogojev za članstvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Evropska komisija je danes državam članicam EU priporočila začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino in Moldavijo. Pred potrditvijo pogajalskega okvirja morata obe državi sprejeti še določene ukrepe, je pojasnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen"Danes je zgodovinski dan. Evropska komisija državam članicam priporoča začetek pogajanj z Ukrajino in Moldavijo," je izjavila v Bruslju.

EPA

Poudarila je, da sta obe državi sprejeli pomembne reforme. Ukrajine je izpolnila 90 odstotkov vseh potrebnih ukrepov, ki jih je lani določila Evropska komisija. Predsednica Evropske komisije je izpostavila ustavno reformo, boj proti korupciji in pranju denarja, pa tudi ukrepe na področju zmanjšanja vpliva oligarhov. Ukrajina sprejema tudi preostale potrebne reforme, je še povedala von der Leyen. Ko bo sprejela še te ukrepe, naj članice sprejmejo okvir za pogajanja z Ukrajino.

Komisija izpostavljajo uveljavitev predlagane zakonodaje, namenjene kadrovski okrepitvi ukrajinskega urada za boj proti korupciji. Ukrajina mora odpraviti tudi omejitve pristojnosti tega urada, ki jih določa trenutna zakonodaja o preprečevanju korupcije. Med preostalimi ukrepi je še uveljavitev zakona o lobiranju, ki bo v skladu z evropskimi standardi.

Napredek je po mnenju komisije naredila tudi Moldavija, med drugim na področjih preprečevanja korupcije in organiziranega kriminala. Preostali ukrepi, ki jih mora Kišinjov sprejeti pred potrditvijo pogajalskega okvirja, pa vključujejo nadaljnje korake na področju zmanjšanja vpliva oligarhov ter zagotovitev zadostnih resursov za tožilstvo, pristojno za boj proti korupciji.

Von der Leyen je napovedala, da bo komisija napredek teh dveh držav ocenila v poročilu, ki ga bo državam članicam predstavila marca 2024.

Kijev in Kišinjov sta za članstvo v EU zaprosila kmalu po začetku ruske invazije na Ukrajino februarja lani, junija lani pa sta državi prejeli status kandidatk za članstvo.

Gruziji so tedaj voditelji EU zagotovili perspektivo za članstvo. Komisija je danes predlagala, da se tej državi podeli status kandidatke za članstvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta