Čakajoč na spomladansko ofenzivo

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
31.03.2023 05:00

Nihče ne dvomi, da bo ukrajinska vojska aprila krenila v mogočen protinapad, nihče pa ne ve, kje in natanko kdaj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinska vojska se je ta teden okrepila s prvimi tanki Leopard. Poslali sta jih Nemčija in Portugalska, po velikonočnih praznikih naj bi jih še Španija.  
Reuters

Ostra zima se je v Ukrajini končala, sneg se je spremenil v blato, a tudi to naj bi se kmalu posušilo. S prihodom pomladi naj bi se okrepila tudi dinamika vojne v Ukrajini. Po mesecih pozicijskih spopadov in obstreljevanj naj bi bil april odločilni mesec na okoli tisoč kilometrov dolgi fronti; skoraj gotovo je, da bodo ukrajinske sile krenile v protinapad, medtem ko je vprašanje, ali so ruske za kaj takega še sposobne ali pa bodo le branile med zimo utrjene položaje. Vprašanja, na katera nihče ne zna odgovoriti, pa so: kdaj, kje in s kakšno dinamiko se bo pričela ukrajinska protiofenziva.

Izčrpavanje v bitki za Bahmut

Medtem ko so oči sveta uprte v silovite spopade okoli Bahmuta, po mnenju zahodnih analitikov strateško precej nepomembnega mesta z okoli 70 tisoč predvojnimi prebivalci v regiji Doneck, ukrajinska vojska v zaledju kopiči sile in tehniko. Breme bojev v Bahmutu na ruski strani je skoraj povsem na plečih plačancev skupine Wagner, ki naj bi bili ob ogromnih žrtvah osvojili okoli 65 odstotkov mesta. Ukrajinsko vojaško vodstvo trdi, da z obrambo Bahmuta izčrpava ruske sile, hkrati pa pridobiva čas za reorganizacijo in pripravo enot v zaledju. Menda niti na razmišljajo o tem, da bi se ob velikih izgubah v ljudeh in tehniki umaknili, prej nasprotno. "Agresor kljub številnim izgubam ni opustil upanja, da bo za vsako ceno osvojil Bahmut. Glavna ruska bojna sila na tej fronti je najemniška skupina Wagner," je pred tednom dni dejal poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski. "Z ničemer ne varčujejo, ob tem pa izgubljajo veliko moči in se izčrpavajo. Zelo kmalu bomo izkoristili to priložnost, kot smo to storili pri Kijevu, Harkovu, Balakliji in Kupjansku," je dodal in se pri tem skliceval na uspešne protiofenzive, ki jih je ukrajinska vojska izvedla lani.

Toda skoraj gotovo je, da glavni cilj dolgo napovedovane ukrajinske protiofenzive ne bo Bahmut. Analitiki kot najbolj verjetno možnost napovedujejo preboj iz nedavno osvojenega dela regije Herson na jugu države v smeri polotoka Krim, pri čemer bi lahko okupirano ozemlje presekali na pol. Napad na Krim se zdi malo verjeten; ruska vojska se je tam vkopala in okrepila obrambne položaje, prav tako pa naj bi bil polotok imel posebno mesto v načrtih in mislih ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ta polotok je bil ob maja lani zasedenem mestu Mariupol tudi edino zemlje, ki ga je Putin nedavno obiskal od začetka vojne, ki traja že 400 dni.

FILE PHOTO: Ukrainian service members fire a howitzer M119 at a front line, amid Russia's attack on Ukraine, near the city of Bakhmut, Ukraine March 10, 2023. REUTERS/Oleksandr Ratushniak/File Photo
Stringer

Obema stranema primanjkuje streliva

Ukrajinska vojska se je medtem okrepila tudi z zahodnim orožjem. V zadnjem tednu so dobili prve zahodne tanke Leopard nemške izdelave in britanske tanke Challenger, čakajo še na ameriške abramse. Prav tako sta Poljska in Slovaška Ukrajini predali več kot ducat lovskih bombnikov MIG-29, ki resda datirajo še v čas Sovjetske zveze, a so jih ukrajinski piloti za razliko od zahodnih letal, ki si jih želijo, vajeni uporabljati. Ukrajinskim vojakom sicer, podobno kot ruskim, obupno primanjkuje streliva vseh kalibrov. Evropska unija se je na vrhu članic prejšnji teden zavezala k dobavi milijona topniških izstrelkov Ukrajini v prihodnjih dvanajstih mesecih, toda ... "Da bi to dosegli, moramo močno povečati zmogljivosti proizvodnje streliva v Evropi," je opozorila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Napovedala je, da bo komisija predstavila zakonodajno podlago za povečanje zmogljivosti, ki bo omogočala tudi podporo iz proračuna EU. Zmogljivosti proizvodnje orožja so sicer okrepile tudi ZDA, zlasti raketnih sistemov dolgega dometa.

Rusija naj bi imela manjše industrijske zmožnosti za izdelavo streliva in zlasti novih tankov, saj naj bi bili približno dve tretjini od tistih tri tisoč, ki so jih poslali v Ukrajino, uničenih, poškodovanih ali drugače izgubljenih. Po poročanju neodvisnih ruskih medijev se sicer pripravlja nova mobilizacija, ki naj bi zajela kar pol milijona rezervistov, kar pa uradna Moskva zanika. Toda sprva je zanikala tudi jesensko mobilizacijo, ki je zajela 300 tisoč vojakov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta