Članice Nata bodo Ukrajini prihodnje leto namenile 40 milijard evrov pomoči

STA, Gr.G.
03.07.2024 16:19

Jens Stoltenberg si že dlje časa prizadeva, da bi se usklajevanje pomoči Ukrajini, preusmerilo z ZDA na Nato.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Firefighters sit near a supermarket destroyed by recent shelling, which local Russian-installed authorities called a Ukrainian military strike, in the course of Russia-Ukraine conflict in Donetsk, Russian-controlled Ukraine July 3, 2024. REUTERS/Alexander Ermochenko
Alexander Ermochenko

Članice zveze Nata so se teden dni pred vrhom zavezništva v Washingtonu dogovorile, da bodo prihodnje leto za pomoč Ukrajini namenile 40 milijard evrov, so danes za nemško tiskovno agencijo dpa potrdili diplomati. Hkrati pa članice niso podprle načrta o dolgoročni finančni zavezi za Ukrajino, ki bi znašala 40 milijard evrov na leto.

K dolgoročni finančni podpori Ukrajine je članice sredi junija pozval generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Kot je takrat pojasnil, bi pomoč znašala 40 milijard evrov na leto, breme pa bi si članice razdelile glede na BDP, pri čemer bi ZDA prispevale okoli 50 odstotkov pomoči.

Stoltenberg si že dlje časa prizadeva, da bi se usklajevanje pomoči Ukrajini, zlasti vojaške, preusmerilo z ZDA na Nato. V luči tega pa so članice Nata junija sprejele operativni načrt za razširitev podpore zavezništva Ukrajini.

Z njim zavezništvo namerava v prihodnosti prevzeti mednarodno usklajevanje dobav orožja in dejavnosti usposabljanja ukrajinskih oboroženih sil. Prav tako pa bi pod okrilje Nata prešla tudi kontaktna skupina za podporo Ukrajini, znana pod imenom Ramstein, ki jo trenutno vodijo ZDA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta