Čudežni deček še ne bo diplomiral

ZUR
11.12.2019 16:25

Devetletnik, ki bi lahko postal najmlajši diplomant na svetu, je prekinil študij na nizozemski tehnološki univerzi v Eindhovnu, kamor se je vpisal lani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najljubši univerzitetni predmet Laurenta Simonsa je elektrotehnika.
Reuters

Devetletni Laurent Simons, katerega najljubši predmet je elektrotehnika, je prejšnji mesec pritegnil zanimanje ljudi po vsem svetu, ko je kazalo, da bo še pred koncem tega leta diplomiral iz elektrotehnike na tehnološki univerzi v Eindhovnu. Tako bi postal prvi diplomiranec na svetu, ki je svoj študij uspešno zaključil pred desetim letom starosti. A nepričakovan preobrat se je zgodil ta teden, ko so predstavniki univerze Laurentu in njegovim staršem povedali, da ta načrt ni več izvedljiv, saj mu je ostalo preveč izpitov, ki bi jih moral opraviti pred 26. decembrom, njegovim desetim rojstnim dnem.
“Laurent je izjemno nadarjen fant in drvi skozi svoj študijski program v tempu, ki ga ni mogoče z ničemer primerjati,” je za javnost poudaril predstavnik univerze, na katero se je deček vpisal lani. Ko je prvotni načrt postal nedosegljiv, je univerza dečku ponudila “še vedno fenomenalno hitro shemo, ki bi omogočila dokončanje študija sredi leta 2020”. A dečkovi starši so se takoj odločili, da te ponudbe ne bodo sprejeli, in so takoj prekinili Laurentov študij na Nizozemskem. “Še prejšnji teden je bilo vse v redu, zdaj pa so nenadoma ugotovili, da je sin s študijem šest mesecev v zaostanku,” je v torek za Reuters povedal Laurentov oče Alexander Simons. "Natančen datum Laurentovega diplomiranja v naši družini ni bil nikoli problem, a je postal prav to, ko smo začutili, da se je univerza odzvala na naše načrte, da bi Laurent nadaljeval svoje šolanje v tujini," je poudaril presenečeni oče. “Zelo čudno je namreč, da se je vse to zgodilo ravno v času, ko smo zaključevali svoje načrte za Laurentov doktorski študij na drugi univerzi,” je še dodal. “Veliko prestižnih univerz se je potegovalo zanj in Laurent je bil zelo počaščen ... Zelo pogosto povprašujejo po njem, ker je res nekaj posebnega, in vsi bi radi z njim sodelovali.”
​Družina se je zdaj odločila, da bo deček zapustil univerzo v Eindhovnu, saj je dobil ponudbo za podiplomski študij v ZDA, med dvema univerzama pa bi zelo težko krmaril. "Včasih se moraš enostavno odločiti," je to potezo komentiral Alexander Simons. "Če takšno priložnost izpustiš, se morda nikoli več ne ponovi." Hkrati je poudaril, da javnosti ne bodo poročali o Laurentovem študijskem napredku pred zaključkom kateregakoli predmeta, saj ga ne želijo izpostavljati dodatnim pritiskom.
Predstavniki univerze pa so nad to odločitvijo staršev in nad zavrnitvijo novega urnika presenečeni: "Način, kako ravnajo starši, ni ustrezen. Laurent ni njihova lastnina." In zagotavljajo, da ima pri njih še vedno odprta vrata in lahko študij dokonča. "Laurent je najhitrejši študent, kar smo jih kadarkoli imeli. Ne le, da je hiperinteligenten, je tudi zelo sočuten," so ga še opisali.
Laurenta, ki prihaja iz zdravniške družine in neverjetno hitro vpija velike količine informacij, navdihuje elektroinženir in izumitelj Nikola Tesla, razkril pa je, da se želi ukvarjati z raziskovanjem umetnih organov in nato v svojem laboratoriju razviti in sestaviti celotno umetno telo. Po podatkih Guinnessove knjige rekordov je trenutno najmlajši diplomant na svetu Američan Michael Kearney, ki mu je ta podvig uspel junija leta 1994, ko je imel deset let in štiri mesece.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta