Današnjega srečanja Salvinija s predstavniki slovenske manjšine ne bo

STA, A.L.
05.07.2019 10:38

Srečanja med italijanskim notranjim ministrom Matteom Salvinijem in predstavniki slovenske avtohtone manjšine v Italiji danes v Trstu ne bo, je za STA potrdil predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj. Za srečanje sta ob robu današnjega Salvinijevega obiska v Trstu zaprosila predsednika obe krovnih organizacij manjšine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Walter Bandelj je še dejal, da je obvestilo dobil v noči na danes, kot razlog pa je italijanska stran navedla, da bo kmalu v Rimu potekalo vladno omizje, na katerem bodo obravnavali vprašanja s področja šolstva, zajamčenega zastopstva v italijanskem parlamentu ter vrnitve Narodnega doma v Trstu. Predvidoma se bo vladno omizje sestalo v drugi polovici julija.
Predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila in predsednik Sveta slovenskih organizacij Bandelj sta se v prošnji za srečanje z italijanskim notranjim ministrom zavzela, da bi obravnavali nekatera pomembna vprašanja glede izvajanja zaščitnega zakona za slovensko manjšino v Italiji iz leta 2001 in čezmejne odnose med Italijo in Slovenijo.
MatteoSalvini bo danes v Trstu na sedežu dežele Furlanije-Julijske krajine (FJK) z madžarskim zunanjim ministrom Petrom Szijjartom navzoč ob podpisu pogodbe z madžarskimi investitorji, ki želijo vlagati v tržaško pristanišče. Na tržaški prefekturi bo sledil podpis dveh protokolov; prvega glede zakonitosti investicij, pri katerih bodo soudeleženi tudi občina Trst, dežela FJK, prefektura in sistemska pristaniška oblast za vzhodni Jadran, drugega pa glede izgona migrantov v domovino. Srečal se bo tudi s predsednikom FJK Massimilianom Fedrigo, s katerim bosta govorila o dodatnih ukrepih za zajezitev nezakonitih prehodov meje. Med možnimi ukrepi sta tudi zamrznitev schengenskega sporazuma in postavitev ograje na meji s Slovenijo.
V znak nasprotovanja tem ukrepom in v podporo ohranitvi odprtih meja bodo danes na Tržaškem in Goriškem pripravili več protestnih shodov, tudi na mejnih prehodih s Slovenijo.
Na italijansko-slovenski meji od 1. julija na pobudo Slovenije sicer delujejo mešane policijske patrulje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta