Demokratka palestinskih korenin na zabavi odstavljala Trumpa in ogorčila republikance

STA, VČ
04.01.2019 20:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rashida Tlaib je prva Američanka palestinskih korenin v ameriškem kongresu. 
Reuters

Demokratka iz Michigana Rashida Tlaib je v četrtek na zabavi liberalne organizacije MoveOn.org po prisegi novega sklica kongresa v Washingtonu napovedala postopek odstavitve predsednika ZDA, pri čemer je za Donalda Trumpa uporabila žaljivko, kar je izzvalo ogorčenje med predsednikovimi podporniki.
"Nikoli ne smete dovoliti, da vam kdo odvzame kulturo, korenine, to kar ste. Nikoli. Če se držite tega, vas imajo ljudje radi in boste zmagali. Ko vas sin pogleda in reče - mama, glej, zmagala si, nasilneži ne zmagajo - sem mu rekla, otrok, ne zmagajo, ker bomo šli tja in bomo odstavili zafukanca (motherfucker)," je dejala Tlaibova, ena od prvih dveh muslimank, ki sta bili izvoljeni na lanskoletnih vmesnih volitvah v kongres. Ob napovedi prizadevanj demokratov za impeachment je požela navdušenje prisotnih na zabavi.
Po treh letih Trumpovih zmerjanj političnih nasprotnikov in kritikov se je zdelo, da je to za predsednikove podpornike sprejemljiv način javnega komuniciranja. A ti so bili nad "izvajanjem svobode govora" kongresnice ogorčeni.
"To dokazuje, da demokrati nimajo rešitev za Ameriko. Poglejte, tega predsednika ne boste odstavili, ko pa je imel dve najuspešnejši leti vladanja od vseh predsednikov v sodobni zgodovini. Edini razlog, da se spravljajo nanj, je to, da ga ne morejo premagati na volitvah," je za televizijo Fox News izjavila tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders.
"Poglejte to sveže izvoljeno kongresnico in njene besede sinu na zborovanju, za katero je menila, da je zasebno. Osredotočajo se le na napade na predsednika, medtem ko mi skušamo premakniti Ameriko naprej," pa je za isti medij izjavil vodja republikancev v predstavniškem domu kongresa Kevin McCarthy iz Kalifornije.
Nasprotniki predsednika ZDA so doslej za Trumpa redno uporabljali takšne in podobne izraze, saj mu je v zadnjih treh letih od začetka predsedniške kampanje naprej z izjavami in kasneje s političnimi ukrepi uspelo pri delu Američanov vzbuditi neverjeten občutek zvestobe in podpore, pri delu Američanov pa občutek izjemnega sovraštva. Razlika je le v tem, da so bili demokrati zadnja leta v Washingtonu daleč od oblasti, vpliva in s tem pozornosti medijev.
"Vedno bom govorila resnico o oblasti. Ne gre le za Donalda Trumpa. Gre za vse nas. Moramo se dvigniti proti tej ustavni krizi," je potem po kritikah danes tvitnila Američanka palestinskega izvora.
Nova predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je sicer opozorila, da je še prezgodaj govoriti o impeachmentu, vendar pa mora priznati, da obstaja legitimno ogorčenje javnosti zaradi Trumpa. Izraz Tlaibove ji ni všeč, vendar pa je dejala, da se ne namerava ubadati s cenzuro govora. "Sicer pa, če bi šlo za moškega, razburjenja sploh ne bi bilo," je izjavila za MSNBC.
Medijski žarometi še vedno svetijo tudi v novo kongresnico iz New Yorka Alexandrio Ocasio Cortez, po novem znano s kratico AOC. 29-letnica velja za novo ikono liberalizma v ZDA zaradi svoje politike in videza, ki spravlja konservativce ob pamet. V četrtek so jo izžvižgali, ko je javno oddala svoj glas Pelosijevi za položaj predsednice predstavniškega doma. "Za Pelosijevo je glasovalo več kot 200 članov, vendar so republikanci žvižgali le meni. Ne me sovražiti, fantje, ker niste jaz," je tvitnila in njen tvit se je hitro razširil. AOC se bode tudi z bolj konservativnimi demokrati, kot je nekdanja senatorka iz Missourija Claire McCaskill, ki jo je označila za "svetlo in bleščečo novo zadevo", ki odvrača pozornost. Njeni nasprotniki so v četrtek objavili tudi star video posnetek njenega plesa s sošolci bostonske univerze v poskusu, da jo prikažejo kot neprimerno za kongres. A objava posnetka je imela potem bolj ali manj nasproten učinek. "Če ima kdo tak kritičen posnetek o meni, prosim, kar na dan z njim," se je glasila večina komentarjev na objavo posnetka plesa simpatične študentke. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta