Donald Trump: Razdiralec svetovnega reda

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
29.12.2018 10:22

Ameriški predsednik Donald Trump je letos presegel tudi najbolj pesimistična pričakovanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Nekaj je na dlani: nikogar ne pusti ravnodušnega. Donalda Trumpa, 45. predsednika Združenih držav Amerike, ljudje bodisi sovražijo bodisi mu zvesto prikimavajo. S svojo kontroverzno politiko je v manj kot dveh letih razsul vse, kar je bilo v tem divjem skreganem svetu vsaj približno urejeno. Njegov predvolilni slogan Najprej Amerika (America first) se je v letu, ki se izteka, spremenil v Edino Amerika. Nič drugega, kar se dogaja na planetu, ga ne briga.

Profimedia

Država kot podjetje

Prav (ne)sodelovanje s sodelavci je bila ena od nevralgičnih točk iztekajočega se leta. Dokončno se je udejanjilo tisto, česar so se mnogi bali: predsednik vodi državo kot svoje lastno podjetje in od sodelavcev zahteva stoodstotno lojalnost in poslušnost. Zato ni čudno, da ga je letos zapustilo več ministrov, poleg Mattisa še zunanji minister Rex Tillerson in pravosodni Jeff Session pa še dve vodji kabineta, kar je bilo doslej v ZDA nepredstavljivo. Še noben predsednik v zgodovini ni zamenjal kar treh različnih šefov kabineta, Trumpu je to uspelo v manj kot dveh letih. Tillerson in Session pa sta bila predsedniku še posebno bridka; prvi je nekoč menda izjavil, da je njegov šef bedak, drugi se je izločil iz preiskovanja tako imenovane ruske afere in ni hotel vplivati na njen potek.

Kevin Lamarque

Ledeni odnosi Washington - Moskva

Toda pri vsem gre tudi za dosti resnejše in usodnejše stvari, ki zaznamujejo življenje ne samo Američanov, temveč praktično vseh prebivalcev sveta. Če se je Trump lani na vse pretege trudil, da bi razveljavil sistem zdravstvenega zavarovanja za najrevnejše, znanega kot Obamacare, in odstopil od pariškega podnebnega dogovora, je letos brez večjih težav dosegel, da so ZDA enostransko izstopile iz jedrskega sporazuma z Iranom, ki ga je po dolgih letih napornih pogajanj sklenil prav njegov predhodnik Barack Obama. Ne več teroristični organizaciji Islamska država in Al Kaida, ki sta bili dolga leta najhujša ameriška (in evropska) nočna mora in o katerih Trump trdi, da sta uničeni, Iran je zdaj po njegovem mnenju največja grožnja miru na planetu. In ker mu generali preprečujejo, da bi se režima v Teheranu lotil z orožjem, ga je sklenil uničiti z gospodarskimi sankcijami. Zgolj mimogrede, iranske oblasti niso dale nobenega povoda za to, preostale države sopodpisnice sporazuma vztrajajo pri njegovi veljavnosti in tudi mednarodni jedrski inšpektorji nenehno poudarjajo, da Iran ne izvaja jedrskih aktivnosti.

Reuters
REUTERS
Epa

Trgovinske vojne po Trumpovo

Edino, kar je Trumpu letos (žal) res uspelo, sta bili popolna demontaža proste trgovine in sprožitev številnih trgovinskih vojn. Začenši s carinami na jeklo in aluminij, je ameriški spor z najhitreje rastočim gospodarstvom na svetu pahnil v obup industrialce in ekonomiste. ZDA so v letošnjem letu po navedbah Peterson Institute for International Economics uvedle carine na dvanajst odstotkov svojega celotnega uvoza. Njene trgovinske partnerice so se odzvale s povračilnimi carinami na osem odstotkov njihovega izvoza. Plačila carin so bile sprva začasno oproščene partnerice v severnoameriškem trgovinskem sporazumu, torej Kanada in Mehika, EU, Južna Koreja, Brazilija, Argentina in Avstralija. V naslednjih mesecih so se Južna Koreja, Argentina in Brazilija dogovorile za izjeme pri carinah na jeklo, aluminij ali obe dobrini v zameno za uvedbo uvoznih kvot. Medtem so carine na uvoz jekla in aluminija iz EU, Kanade in Mehike začele veljati 1. junija. Avstralija je ostala edina trgovinska partnerica, ki lahko z ZDA z obema surovinama trguje brez omejitev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta