Dva dni po potresu: "To je prvi kruh, odkar smo tukaj." Zdaj ljudje potrebujejo grelnike, material za prekrivanje streh ... V Glino pripeljali prve mobilne hišice

A.L., STA, VČ
31.12.2020 08:44
​Na Hrvaškem se tla še tresejo, zjutraj sunek z magnitudo 3,9. Območje Siska in Petrinje je v zadnjih 72 urah streslo okrog 120-krat. Ponoči je bilo popotresne sunke čutiti tudi v Zagrebu, Karlovcu in Zaprešiču.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Ob 9.15 je območje hrvaške Banije spet streslo, potres je imel moč 3,9 po Richterju, epicenter pa je bil 10 kilometrov zahodno od Petrinje, poroča Index.hr. 

Območje Siska in Petrinje je v zadnjih 72 urah streslo okrog 120-krat. Ponoči je bilo popotresne sunke čutiti tudi v Zagrebu, Karlovcu in Zaprešiču.

V Petrinji je veliko ljudi že drugo noč zapored preživelo na prostem, večina v svojih avtomobilih, poroča hrvaški novičarski portal Index.hr.

Danes zjutraj so v Glino največ iz Istre pripeljali prvih 20 mobilnih hišic. To je donacija hotelov in drugih hrvaških podjetij. Skupno jih pričakujejo nad 80 in bodo začasna streha nad glavo za več kot 500 ljudi. Mobilne hišice imajo kuhinjo in so ogrevane.

Hrvaška ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac je povedala, da bo prva mobilna hišica vseljiva nocoj, najprej jih bodo postavili v Novem selu. "S tem je turistični sektor pokazal veliko srce v teh težkih trenutkih," je rekla v Glini.

Načelnik Hrvaške gorske reševalne službe (HGSS) Josip Granić dva dni od rušilnega potresa ocenjuje, da so za zdaj opravili, kar so lahko. Že v sredo ni bilo treba iz ruševin reševati nikogar, minula noč je bila za reševalce veliko mirnejša od prve po potresu. "Ljudje potrebujejo grelnike, material za prekrivanje streh, gradbeni material," je pozval. Hrane imajo dovolj, je rekel za Hrvaški radio, a tudi, da tista z dolgim rokom trajanja ni nikoli odveč. 

Ocenjujejo, da se vsaj 200 družin na širšem območju Siska ne bo moglo vrniti v svoje domove, tako zelo jih je uničil potres. 

Rdeči križ in Civilna zaščita v logističnem centru v Petrinji usmerjata pomoč v pozabljene zaselke s tudi veliko starejšega prebivalstva, ki noče zapustiti razrušenih domov. Ker je v teh kupih opeke ves njihov svet. "To je prvi kruh, odkar smo tukaj," je za portal 24sata danes povedala Bojana Vukman iz Civilne zaščite, "hvalabogu za to, kdorkoli ga je že poslal." 

Primanjkuje tudi tako osnovnih reči, kot sta kruh in voda, je opozorila.   

Andrej Petelinšek

Torkov rušilni potres je zahteval sedem življenj. Na območju Petrinje, Gline in Siska so popolnoma uničene posamezne mestne četrti, še posebej v starih mestnih jedrih. Rušilni potres je povzročil veliko škodo tudi na komunalni infrastrukturi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta