V Mariboru ena prijava škode zaradi potresa. Kaj bi se zgodilo, če bi bil v mestu potres 7. stopnje po evropski makroseizmični lestvici?

Vida Božičko Vida Božičko
31.12.2020 06:00
Slovenija je sicer na potresno aktivnem območju, vendar Maribor z okolico uvrščamo med potresno relativno varna območja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Samo Robič, poveljnik CZ MOM
Andrej Petelinšek

Torkov potres in včerajšnje popotresne sunke so čutili tudi Mariborčani. Večjih poškodb stavb za zdaj niso zaznali, izpostava Civilne zaščite Maribor je prejela le eno uradno prijavo. "Ogledali si bomo večstanovanjsko stavbo na Taboru, tam naj bi bilo nekaj poškodb. Drugih prijav nismo dobili. Zaradi prekinjenega električnega toka se je ustavilo dvigalo, tako da smo reševali tudi to," je pojasnil Samo Robič, poveljnik štaba Civilne zaščite Maribor. "Določene delovne organizacije so sicer prenehale delati zaradi tresenja in prekinitve električnega toka," je dejal in sklenil, da k sreči ni bilo hujših posledic. "Po potresu je le več zvonil telefon, saj je ljudi zanimalo, kaj se dogaja," je še povedal.

Mestna občina Maribor ima pripravljeno oceno ogroženosti, in kot je zatrdil Robič, bi ob močnejšem potresu ravnali po protokolu. "Aktivirale bi se občinska civilna zaščita, gasilske enote, enota reševalnih psov in gorska reševalna služba. Po potrebi bi pomagale tudi regijske in državne organizacije. Vsi ti protokoli so pripravljeni vnaprej in so predvideni na podlagi ocene ogroženosti," je dejal Robič.

Ozemlje Slovenije je sicer potresno aktivno, vsako leto je zaznati več šibkih potresov, od katerih jih prebivalci čutijo več deset. V preteklosti so bili potresi številnejši, nekaj pa je bilo tudi rušilnih, vendar ne na območju Maribora, zato ta del Slovenije uvrščamo med relativno potresno varna območja, najstabilnejše seizmično območje pa je na Pohorju in Kozjaku.

Na podlagi ocene ogroženosti bi, če bi se v Mariboru zgodil potres 7. stopnje po evropski makroseizmični lestvici, EMS (ta v Petrinji je bil med 9. in 10. stopnjo), lahko pričakovali manjše število lažje poškodovanih ter okvare na električnem, vodovodnem in kanalizacijskem omrežju. Lažje poškodbe bi lahko nastale tudi pri približno 40 odstotkih objektov, ki so bili zgrajeni pred letom 1960, in pri 35 odstotkih objektov, ki so bili zgrajeni po letu 1960. Na vprašanje, ali bodo v civilni zaščiti zaradi nedavnega potresa na Hrvaškem osvežili protokole ravnanja v času potresa, pa poveljnik mariborske civilne zaščite odgovarja, da se v tem trenutku bolj ukvarjajo z epidemijo. "Bo pa zagotovo ta dogodek vplival na novo oceno ogroženosti, ki jo bo izdala občina. Če bi zaznali, da je teh potresov v zadnjem času več, bi zagotovo to morali upoštevati in sprejeti dodatne ukrepe," je še dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta