Evakuacija iz Sudana: Večina Slovencev že varno na poti domov

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
23.05.2023 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borci RSF pred stavbo poveljstva zračne obrambe sudanske vojske v Kartumu, iz katere se vali dim.
Reuters

V Sudanu bi moralo sinoči začeti veljati novo premirje, potem ko so sudanska vojska in paravojaške sile za hitro podporo (RSF) v soboto pozno zvečer sklenile dogovor o sedemdnevni prekinitvi ognja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Mirovni dogovor naj bi se uveljavil 48 ur po podpisu - torej sinoči, je poročala televizija Al Džazira. Prekinitev ognja se sicer lahko tudi podaljša s soglasjem obeh strani, sta po pogovorih v savdski Džedi sporočili Savdska Arabija in ZDA. Še v soboto so sudansko prestolnico Kartum pretresali zračni napadi in topniško obstreljevanje, oboroženci pa so izropali katarsko veleposlaništvo, je poročala Slovenska tiskovna agencija (STA).

Od vodje konzulatnega oddelka na slovenskem ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Andreja Štera smo včeraj izvedeli, da od okoli desetih Slovencev v Sudanu varno v Slovenijo že potujeta dve skupini po štiri, med njimi tudi družina iz Kartuma. "Preostali so v Port Sudanu, ki pa ga je veliko lažje zapustiti katerikoli trenutek," nam je povedal Šter.

Od izbruha spopadov pred petimi tedni sta strani večkrat kršili napovedano premirje, kar je savdsko zunanje ministrstvo priznalo v izjavi, ki jo je objavila uradna savdska tiskovna agencija. "V nasprotju s prejšnjimi premirji bosta sporazum, dosežen in podpisan v Džedi, podpirala ameriško-savdski in mednarodni mehanizem za spremljanje premirja," je ministrstvo še sporočilo v izjavi. Nadaljnji pogovori bodo po navedbah ministrstva osredotočeni na dodatne ukrepe, potrebne za izboljšanje varnostnih in humanitarnih razmer za civiliste, kot so umik sil iz mestnih središč, vključno s civilnimi domovi, pospešena odprava ovir za prosto gibanje civilistov in humanitarnih služb ter omogočanje javnim uslužbencem, da začnejo opravljati svoje redne naloge.

Od začetka spopadov 15. aprila je zaradi nasilja v Sudanu umrlo več sto civilistov, z domov pa je zbežalo še več kot milijon ljudi, poroča AFP. Koordinator ZN za humanitarno pomoč Martin Griffiths je medtem po poročanju STA sporočil, da bo za pomoč Sudancem, ki bežijo pred nasiljem, namenil 22 milijonov dolarjev izrednih sredstev. Denar bo pomagal pri prizadevanjih za pomoč v Čadu, Srednjeafriški republiki, Egiptu in Južnem Sudanu, kamor so se Sudanci zatekli, je dejal. ZDA pa so Sudanu in sosednjim državam obljubile 103 milijone dolarjev za pomoč razseljenim osebam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta