Evroposlanca ne moreta na zasedanje parlamenta

Bojan Brezigar Bojan Brezigar
10.07.2023 17:48

Katalonca Carles Puigdemont in Toni Comín, ki ju zaradi organizacije referenduma o neodvisnosti išče Španija, iz varnostnih razlogov nista odpotovala v Francijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Antoni Comin in Carles Puigdemont sta ves čas na radarju španskega pravosodja.
Reuters

Katalonska poslanca Carles Puigdemont in Toni Comín se nista udeležila zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Vodstvo parlamenta sta prosila za pojasnilo, ali lahko po sodbi, ki jo je prejšnji teden sprejelo splošno sodišče Evropske unije, parlament jamči za njuno imuniteto. Kot je na twitterju zapisal Puigdemont, je bil odgovor preveč dvoumen, da bi lahko tvegala potovanje v Francijo. "Pričakovala sva pozitiven odgovor parlamenta glede najine imunitete, ki jo sodišče navaja dvoumno, prejela sva samo odgovor, da bo parlament 'sprejel vse razpoložljive ukrepe za zaščito imunitete, do katere bi v tistem trenutku bila upravičena'. To je preveč dvoumno, verjetno tudi zato, ker sama odločitev sodišča glede tega vprašanja ni jasna," je zapisal.

Sicer je že v nedeljo njun zagovornik Gonzalo Boye v dolgem intervjuju, ki ga je objavil spletni portal Vilaweb, ocenil, da morata biti oba evropska poslanca v tem času skrajno previdna. Sodba jima dejansko ni odvzela imunitete, ni je pa potrdila za čas prihoda in odhoda na zasedanja Evropskega parlamenta.

Mednarodni zaporni nalog, ki ga je pred časom izdal sodnik Pablo Llarena zaradi vstaje, je zastaral, poleg tega pa vstaja ni več kaznivo dejanje v Španiji. Zato vrhovno sodišče očite Puigdemontu nedovoljeno uporabo javnih sredstev pri organizaciji referenduma o osamosvojitvi 1. oktobra 2017. Zagrožena kazen je 12 let zapora. Po objavi zgoraj omenjene sodbe so v Kataloniji pričakovali, da bo sodnik Llarena izdal nov mednarodni zaporni nalog; tega pa še ni storil. Očitno je čakal na ponedeljek.

Dejstvo je namreč, da po ustaljenem mednarodnem postopku o izročitvi oblasti države, v kateri se nahaja obtoženec, slednjega priprejo in preverijo utemeljenost obtožb oziroma njihovo skladnost s pravno ureditvijo države, v kateri poteka preverjanje. Puigdemont je ta postopek prestal v Belgiji, v Nemčiji in tudi v Italiji, točneje v Algheru na Sardiniji. Njegov pripor je bil povsod kratkotrajen, v Italiji celo samo nekaj ur, nakar so ga povsod izpustili na prostost, ker Belgija in Nemčija ne priznavata vstaje med kaznivimi dejanji, v Algheru pa je že užival poslansko imuniteto.

V Franciji pa je drugače; leta 2002i sta Francija in Španija v Malagi sprejeli dogovor o takojšnji izročitvi v primeru mednarodnega zapornega naloga, torej brez preverjanja utemeljenosti zahtevka. To pomeni, da bi francoske oblasti, če bi sodnik Llarena izdal mednarodni zaporni nalog, oba poslanca takoj izročile Španiji, brez preverjanja utemeljenosti obtožb. Verjetno je zato Llarena čakal z odločitvijo na zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu; glede na medli odgovor Evropskega parlamenta na zahtevo o pojasnilu glede imunitete pa sta se Puigdemont in Comín odločila, da ne odpotujeta v Francijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta