Evropska unija razočarala sina umorjene novinarke

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
17.12.2019 18:27

Andrew Caruana Galizia, sin pred dvema letoma umorjene malteške novinarke, opozarja na razkorak med predpisi in stanjem v realnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šele umor novinarke je na Malti sprožil rojstvo civilnodružbenih gibanj.
Reuters

Preiskava umora malteške novinarke Daphne Caruana Galizia mora biti neodvisna in pripeljati do zaključkov, so včeraj v Evropskem parlamentu v razpravi o stanju vladavine prava na Malti po novih razkritjih, povezanih s preiskavo, poudarjali poslanci. Pričakujejo potezo Evropske komisije in vzpostavitev mehanizma za zaščito demokratičnih standardov v EU.
Evropski parlament bo po poročanju Slovenske tiskovne agencije danes sprejemal resolucijo, v kateri naj bi pozval k uvedbi mehanizma za zaščito demokracije. Ta naj bi omogočil nepristransko ocenjevanje demokratičnih standardov in omogočil zaščito vladavine prava v vseh članicah unije. Vzpostavitev tega mehanizma je včeraj v Strasbourgu napovedala podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova. Umor novinarke predstavlja napad na svobodo medijev, je poudarila in Malto pozvala k temeljiti in neodvisni preiskavi brez kakršnega koli političnega vmešavanja. "Novinarji v EU morajo biti varni pri svojem delu, sicer je ogrožena demokracija," je dejala.

Malta kot pralnica denarja

V Bruslju smo tuji novinarji ob robu plenarnega zasedanja Evropskega ekonomsko-socialnega odbora v Evropskem parlamentu minule dni govorili z mlajšim sinom leta 2017 umorjene novinarke Andrewom Caruano Galizio. Andrew, ki vodi civilnodružbeno organizacijo Fundacija za Daphne, je med drugim dejal: "Mislim, da bi Evropska unija, predvsem njena komisija in tudi Evropski svet, lahko storila mnogo več za to, da se na Malti razjasnijo vse okoliščine umora moje matere, za katerega je zdaj že jasno, da ga je naročil biznismen Yorgen Fenech, povezan z ljudmi iz premierjevega kabineta. Vlada pa je vse do nedavnega razlagala, da se je umor zgodil zavoljo organiziranega kriminala in da seveda sama s tem nima nič. Imel sem velike upe v EU, a smo prve mesece po umoru dobili neomajno podporo razen od evropskih profesionalnih novinarskih združenj zgolj od poslancev Evropskega parlamenta. EU pač gleda zgolj na zakone na papirju in ti protikorupcijski zakoni so na Malti čisto spodobno napisani. Imamo odlično spisan zakon o preprečevanju pranja denarja. Pa vendar na Malti še ni bilo niti enega protikorupcijskega procesa, kaj šele da bi kakšnega politika poslali v zapor. V EU sploh ne gledajo na implementacijo zakonov in to je moje veliko razočaranje."

Tudi Andrew Caruana Galizia zahteva takojšen odstop malteškega premiera Josepha Muscata.
Boris Jaušovec

Sledi vodijo v državni vrh

Na Malto je v začetku meseca decembra pripotovala delegacija Evropskega parlamenta. Vodila jo je nizozemska poslanka Sophie in 't Veld in na kraju samem preverjala dvome o nepristranskosti sodne veje oblasti in sume korupcije na visoki ravni. Delegacija je ob koncu obiska menila, da se malteški premier Joseph Muscat zaradi domnevne vpletenosti decembra ne bi smel udeležiti vrha EU. A je seveda minulo sredo in četrtek mirno bil na vrhu v Bruslju. Pred tem je sicer nova Evropska komisija razpravljala o dogajanju na Malti. Predsednica Ursula von der Leyen je po razpravi izpostavila zaskrbljenost zavoljo umora novinarke, ki je preiskovala korupcijo v tej sredozemski otoški državi. Pozvala je k temeljiti in neodvisni preiskavi brez političnega vmešavanja. Ponovila je, da umor novinarke, v njen avto so 16. oktobra 2017 podtaknili bombo, ostro obsojajo, saj gre za napad na svobodne medije. Europol je medtem na Malti in že zagotavlja podporo malteškim oblastem, da bi vse odgovorne čim prej privedli pred sodišče, je še dejala von der Leynova. Na Malti so sicer tri osumljene za izvedbo umora aretirali že decembra leta 2017, a je bilo očitno, da so bili morilci najeti.
Premier Muscat je v nedeljo, 8. decembra, zaradi očitkov glede ravnanja v primeru umorjene novinarke, imenovane tudi "Wikileaks v eni osebi", le napovedal, da bo 12. januarja odstopil. Kot nam je povedal Andrew Caruana Galizia, premier ščiti odgovorne za umor, vendar mu vodstvo laburistične stranke kljub silovitim protestom civilne družbe na Malti še stoji ob strani. "Ko sem izvedel, da bo Muscat odstopil, sem bil sprva vesel, saj sem vedel, da je v to prisiljen proti svoji volji. Toda vmes se je izvedelo, da je šef njegovega kabineta Keith Schembri izdajal policijske podatke iz preiskave morilcev moje matere. Ne morem več poslušati Muscata, kako se izgovarja, da tega ni vedel, saj je zdaj že bivši šef kabineta njegov tesni prijatelj še iz šole, v katero sta skupaj hodila. Ko zavlačuje z odstopom, Muscat samo potrjuje svoj prezir do lastnih državljanov, ki zahtevajo, da odide takoj, ker bi to zelo pomagalo preiskavi."

Prebujena civilna družba

Fenecha, donedavna direktorja energetske firme Electrogas, so sicer malteške oblasti aretirale novembra letos, ko je skušal na svoji jahti pobegniti iz države. Malteško tožilstvo je proti njemu vložilo obtožnico zaradi sostorilstva pri umoru. Škandal je nato odnesel Schembrija in še ministra za turizem Konrada Mizzija. Ta je bil v časih, ko je Daphne Caruana Galizia raziskovala korupcijo, minister za energetiko. Po navedbah policijskih virov naj bi bil Fenech prav Schembrija označil kot glavnega načrtovalca umora. Elektronska sporočila, ki so prišla na dan po smrti novinarke, so pokazala, da je bilo v Dubaju registrirano podjetje 17 Black v lasti Fenecha navedeno kot vir sredstev za slamnata podjetja v lasti Schembrija in Mizzija. Preiskava umora je začela napredovati šele, ko so domnevnemu pomočniku pri umoru, taksistu Melvinu Theumi, ponudili imuniteto v zameno za podatke o drugih vpletenih.
Andrew Caruana Galizia nam je v Bruslju tudi povedal, da so materine tekste, ki jih je pisala največ za časnik Times of Malta, pred umorom cenzurirali in da so navodila prihajala iz vladne stranke. Proti njej, četudi je mrtva, še zmeraj teče tudi več zasebnih tožb, "ki so jih po večini vložili vladni funkcionarji", navrže naš sogovornik. Na koncu je mati podatke o korupciji objavljala na svojem blogu. "Če bi pred dvema letoma na Malti imeli tako močno civilno družbo, kot jo imamo sedaj po umoru, bi morebiti bila moja mama še živa. A pred tem se spomnim samo enega civilnodružbenega gibanja, ki se je borilo proti lovu. Drugega ni bilo. Pomagalo bi tudi, ko bi bili novinarji tedaj tako združeni in odločeni, kot so sedaj. A so se delili na vladne in opozicijske. Ta razkol je sedaj na srečo presežen," nam je še povedal Andrew Caruana Galizia.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta