Evropski poslanci pozivajo k uvedbi univerzalnega elektronskega polnilnika

Gr.G.
31.01.2020 12:17

Poslanci želijo olajšati življenje potrošnikom in zmanjšati elektronske odpadke z uvedbo univerzalnega polnilnika za vse mobilne naprave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Evropski poslanci so sprejeli resolucijo, s katero pozivajo, da postane univerzalni polnilnik čim prej realnost. Predlog komisije, ki naj bi šel v smeri zmanjševanja elektronskih odpadkov, ki jih proizvedemo v Evropi, pričakujejo do julija 2020. Člani odbora za notranji trg in varstvo potrošnikov (IMCO) se zavzemajo za univerzalen polnilnik za pametne telefone, tablične računalnike, bralnike za elektronske knjige, pametne kamere in nosljivo tehnologijo.
"Komisija naj pokaže, da ima vodilno sposobnost in naj preneha dovoljevati tehnološkim gigantom, da nam vsiljujejo svoje standarde. Če novi komisiji digitalna suverenost kaj pomeni, pričakujemo, da bo v naslednjih šestih mesecih predlagala določitev standarda za univerzalni polnilnik," je dejala Poljakinja Róża Thun und Hohenstein, podpredsednica odbora IMCO, ki je predložila vprašanje za ustni odgovor za komisijo.

V pametnem telefonu je poleg plastike, kovine in keramike mnogo okolju nevarnih snovi, med drugim kadmij, berilij, litij, cink. Odslužene mobilne telefone odnesite v zbirni center. Veliko jih zberejo tudi zbiralna podjetja in trgovine.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta