Fidesz bo verjetno ostal v suspenzu

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
30.01.2020 18:46

Takrat ko bo znana usoda stranke Fidesz v Evropski ljudski stranki, se bo madžarski premier Viktor Orban v Rimu družil z Matteom Salvinijem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Viktor Orban vztraja pri svojih stališčih, pa naj stane, kolikor hoče.
Reuters

Članice Evropske ljudske stranke (EPP) v ponedeljek ne bodo odločale o nadaljnjem statusu stranke Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana. Predsednik EPP Poljak Donald Tusk naj bi jih le seznanil, da se začasni suspenz Fidesza, ki so ga članice izglasovale lanskega marca zaradi Orbanovih napadov na Evropsko unijo in njene institucije, nespoštovanja vladavine prava, medijske nesvobode in okrnjenih pravic manjšin, nadaljuje. Tako je mogoče sklepati glede na informacije, ki so pricurljale v javnost po sredinem sestanku Tuska s poslanci Evropske ljudske stranke. Da bo najverjetneje ostalo pri zamrznjenem članstvu, je v pogovoru za Večer, ki bo objavljen v jutrišnji prilogi V soboto, nakazala tudi evroposlanka Ljudmila Novak iz NSi, ki je prav tako članica EPP. Izključitev Orbana, tako Novakova, bi bila tvegana poteza ne samo za EPP, ampak tudi za Evropo. "Nekdo, ki je pripravljen povezati vse skrajne desničarje, nacionaliste in podobne, lahko razdre skupnost. Prepričana sem, da je povezana EU močna, če pa bi se takšna skrajna politična skupina tako okrepila, da bi imela glavno vlogo v Evropskem parlamentu, bi to bilo zastrašujoče. Zato je na tehtnici, kaj je najboljše za Evropo," je povedala evroposlanka.

Odbor modrecev je odločil ...

Z dejstvom, da suspenz ostaja, je po poročanju madžarskega portala Nepszava Tusk poslance EPP seznanil po tem, ko se je prejšnji teden sestal z odborom treh modrecev. Naloga slednjih v minulih mesecih je bila, da tudi v pogovorih z Orbanom ugotovijo, ali so se zgodili pozitivni premiki v smeri spoštovanja vladavine prava na Madžarskem. Modreci EPP, nekdanji predsednik Evropskega sveta, Belgijec Herman Van Rompuy, nekdanji avstrijski kancler Wolfgang Schüssel in bivši predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering naj bi imeli po informacijah, do katerih so se dokopali novinarji časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung(FAZ), različna stališča; od tega, da Fidesz izključijo (Van Rompuy), do tega, da ponovno postane polnopravni član (Schüssel), zato naj bi se odločili za salomonsko rešitev ohranitve statusa quo - zamrznjenega članstva. To nakazuje, da je EPP zelo razdeljena glede tega vprašanja in si ne želi nadaljnje drobitve. Da je tako, je nenazadnje pokazalo tudi glasovanje Evropskega parlamenta o resoluciji, v kateri je poudarjeno, da se je stanje na področju vladavine prava tako na Poljskem kot na Madžarskem po aktivaciji 7. člena pogodbe EU poslabšalo. Kljub navodilu vodstva EPP, naj resolucijo podprejo, je bilo proti 35 evroposlancev iz vrst EPP, vzdržanih 21, 89 poslancev EPP pa jo je podprlo. Fidesz ima sicer močne podpornike med članicami EPP v Italiji, Franciji in Španiji, Orbanovo stranko pa brezpogojno podpirata tudi slovenska evroposlanca iz vrst SDS, Milan Zver in Romana Tomc. Če bo ostalo pri začasni zamrznitvi članstva Fidesza v EPP, člani te stranke še naprej ne bodo mogli kandidirati za položaje znotraj grupacije EPP, Orban pa se ne bo mogel udeleževati sestankov EPP na najvišji ravni.

Nezakonita združitev provladnih medijev

A to očitno madžarskega predsednika vlade ne ovira pri njegovih načrtih. Celo več, vsakič znova da vedeti, da bo Fidesz izstopil, še preden bi se zgodila morebitna izključitev, in ob tem napoveduje, da bo "vzpostavil novo evropsko krščansko-demokratsko gibanje". V tej luči je tudi mogoče razumeti njegovo napovedano udeležbo na mednarodni konferenci o nacionalnem konservativizmu, kjer bo prisoten tudi italijanski populist in nekdanji notranji minister Matteo Salvini, voditelj skrajno desne stranke Liga. Konferenca bo v ponedeljek prav v času, ko naj bi se tudi članice EPP seznanile z nadaljnjim suspenzom Fidesza.
Prav tako je jasno, da Orban ostaja odločen v izvajanju svoje neliberalne agende doma. Vlada je tako nedavno odločila, da zapornikom ne bodo več plačevali odškodnin zaradi slabih razmer v zaporih. Po mnenju vlade zaporniki s tožbami zlorabljajo pravni sistem. Prav tako pa je Orban podvomil o odločitvi sodišča, ki je vladi naložilo izplačilo odškodnin staršem romskih otrok v v kraju Gyongyospata, ki so bili med letoma 2004 in 2014 v šoli deležni segregacije. Omenjena odločitev, tako Orban, naj bi porušila občutek ljudi za pravičnost.
Ni pa še odziva madžarske vlade na odločitev sodišča v Budimpešti, da je bila združitev 476 medijev v Srednjeevropsko ustanovo za tisk in medije konec leta 2018 v nasprotju z madžarsko zakonodajo. Pred združitvijo - raznovrstne medije so srednjeevropski ustanovi podarili medijski lastniki, ki so blizu Orbanu - bi moral madžarski urad za varstvo konkurence preveriti, ali je združitev kršila protikartelno zakonodajo. A to se ni zgodilo, saj je Orban podpisal odlok o združitvi, ki da je bila "nacionalnega pomena in v javnem interesu". Na odločitev je sicer še možna pritožba na višje sodišče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta