(FOTO) Biden v Ovalni pisarni takoj podpisal prve izvršne ukaze. Trump mu je pustil "velikodušno sporočilo"

STA, VČ
21.01.2021 07:44
Novi predsednik je ZDA vrnil k pariškemu podnebnemu sporazumu, obnovil članstvo v Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) in ustavil gradnjo zidu na meji z Mehiko. Ukazal je tudi obvezno nošenje mask proti koronavirusu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med prvimi je Joe Biden v znameniti Ovalni pisarni Bele hiše podpisal ukaz v zvezi z epidemijo covida-19.
EPA

Inavguracijske slovesnosti ob prisegi 46. predsednika ZDA Josepha Bidna so se v sredo zvečer v Washingtonu sklenile z ognjemetom, ki si ga je Biden z družino ogledal z balkona Bele hiše, podpredsednica ZDA Kamala Harris pa pri Washingtonovem spomeniku, kjer je imela svoj prvi govor na položaju.

EPA

Biden je v sredo prisegel pred kongresom, obiskal pokopališče Arlington, ob prihodu v Belo hišo pa nemudoma podpisal vrsto izvršnih ukazov, s katerimi je odpravil nekatere najbolj sporne ukrepe predhodnika Donalda Trumpa.

Med drugim je vrnil ZDA k pariškemu podnebnemu sporazumu, obnovil članstvo v Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) in ustavil gradnjo zidu na meji z Mehiko. Ukazal je tudi obvezno nošenje mask proti koronavirusu in socialno distanco na vseh zveznih območjih ter sprejel druge ukrepe na področju priseljevanja, pandemije in gospodarstva.

Ovalno pisarno je že malce okrasil po svoje z doprsnim kipom sindikalnega voditelja Cesarja Chaveza in sliko Benjamina Franklina ter fotografijami družine. Zamenjal je tudi preprogo, ohranil pa delovno mizo Resolute, ki je narejena iz hrastovine, uporabljene za izdelavo britanske raziskovalne ladje Resolute.


V kratki izjavi novinarjem je Biden povedal, da mu je Trump v skladu s tradicijo pustil sporočilo, ki je bilo zelo velikodušno. O vsebini pa še ne bo govoril, dokler se o tem ne pogovori s Trumpom, ki se inavguracije ni udeležil, saj še vedno ne priznava volilnega poraza.

Biden je v sredo tudi zaprisegel okrog tisoč vladnih birokratov, kar je potekalo virtualno. Pozval jih je, naj bodo dostojni, pametni in vredni časti, ter jim zagrozil, da bo odpustil vsakega, ki bo nesramen do podrejenih ali sodelavcev.

Prvo novinarsko konferenco je imela tudi tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki. Po mnenju dopisnikov iz Bele hiše je bila 31-minutna tiskovna konferenca osvežujoče dolgočasna v primerjavi s tistimi, ki so potekale v času Trumpove Bele hiše.

Jen Psaki, nova tiskovna predstavnica Bele hiše, na prvi tiskovni konferenci.
EPA

Vsi se spominjajo prve novinarske konference Seana Spicerja, ki je na Trumpovo zahtevo vztrajal, da je bila njegova množica na inavguraciji največja v zgodovini, čeprav so fotografije iz zraka dokazovale nasprotno. Spicer je kasneje, ko ga je Trump že odpustil, priznal, da je naredil napako.

42-letna Psakijeva je vodila prvo novinarsko konferenco v Beli hiši po 15. decembru, ko jo je vodila Kayleigh McEnany. Psakijeva je obljubila, da bodo novinarske konference redne, vendar le ob delavnikih, ker, kot je dejala, ni pošast.

Televizija Fox News je ocenila, da je bila novinarska konferenca umirjena, ker so bili novinarji vljudni, ostali dopisniki pa so ocenili, da za razliko od prejšnjih tiskovnih predstavnikov Psakijeva ni bila napadalna in prepirljiva.

Napovedala je, da bo Biden v petek poklical kanadskega premierja Justina Trudeauja, kar bo prvi v vrsti klicev zavezniških voditeljev, da zgladi odnose po Trumpu. Trudeauja bo osebno seznanil z odločitvijo o odvzemu dovoljenja za naftovod Keystone XL od Kanade do Mehiškega zaliva.

Na vprašanje, ali bo govorila resnico ali ščitila Bidna, je Psakijeva odgovorila, da je Bidnova zaveza vrniti preglednost in resnico v Belo hišo, in zato se bo tudi sama trudila za to. Na vprašanje, ali Biden zaupa direktorju FBI Christopherju Wrayju, ni vedela odgovora in je rekla, da bo vprašala.

EPA

Pojasnila je, da kar zadeva drugo ustavno obtožbo Trumpa zaradi podžiganja napada na kongres, bo Biden zadeve prepustil senatu, vendar pa meni, da se je za poenotenje države potrebno soočiti s problemi. "Vprašanje, s katerim se vsak dan sooča, ko se zbudi in ko gre spat, je, kako spraviti pod nadzor pandemijo," je dejala o Bidnu.

Pri Washingtonovem spomeniku je medtem potekala slovesnost na odprtem namesto tradicionalnih inavguracijskih plesov. Prva podpredsednica ZDA Harrisova je Američanom povedala, da bodo presegli tudi sedanje težave, njena izvolitev na položaj pa da kaže pravi značaj ZDA.

Na slovesnosti so predvajali video sporočilo treh nekdanjih predsednikov ZDA, ki so Bidnu zaželeli srečo. Barack Obama je dejal, da inavguracija slavi tradicijo mirnega prenosa oblasti, ki je stara dve stoletji. Bill Clinton je Američane pozval, naj se pogovorijo s sosedi in prijatelji, s katerimi se ne strinjajo, George Bush mlajši pa je dejal, da Bidnu želi veliko uspeha, ker je njegov uspeh uspeh cele Amerike.
Prireditev so vodili Tom Hanks, Kerry Washington in Eva Longoria, nastopili pa so Bruce Springsteen, John Legend, Katy Perry, Demi Lovato, Foo Fighters, Justin Timberlake in Jon Bon Jovi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta