(FOTO in VIDEO) Prisegla Joe Biden in Kamala Harris. Biden: Ne govorite mi, da stvari ni mogoče spremeniti

STA, M.R.
20.01.2021 16:21
Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je malo pred poldnevom po lokalnem času oziroma malo pred 18. uro po srednjeevropskem času pred zahodnim pročeljem kongresne palače v Washingtonu prisegel na položaj 46. predsednika ZDA.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi predsednik Joe Biden med govorom po prisegi
EPA

Novoizvoljeni predsednik Joe Biden je na Kapitol prišel z ženo Jill, nova podpredsednica Kamala Harris pa je prispela s soprogom Dougom Emhoffom.

Joe in Jill Biden ter podpredsednica Kamala Harris na vhodu v Kapitol.
EPA

Ameriško himno pred prisego je zapela pop pevka Lady Gaga. Nato je najprej prisegla Harrisova, še pred Bidnovo prisego pa je nastopila še pevka Jennifer Lopez, ki je zapela pesem "America the Beautiful". Biden je nato prisegel in nagovoril državljane. "To je ameriški dan. To je dan demokracije. Dan zgodovine in upanja," je začel svoj govor in dodal, da je zmagala demokracija. "Iz srca" se je zahvalil vsem svojim predhodnikom.

Nekdanji ameriški predsednik Barack Obama z ženo Michelle Obama 
EPA

Američane je pozval k enotnosti. "Vem, da se govorjenje o enotnosti za nekatere sliši kot neumno sanjarjenje. Vem, da so sile, ki nas delijo, globoke in resnične. Vem pa tudi, da niso nove. Enotnost je pot naprej," je povedal. Ameriško zgodovino je označil za nenehen boj med ideali in resničnostjo. Nato je pokazal na Harrisovo in dejal, da so spremembe na bolje mogoče. "Ne govorite mi, da stvari ni mogoče spremeniti," je poudaril.

Podpredsednica Kamala Harris in nekdanji predsednik Barack Obama
EPA

Zatrdil je, da bo predsednik vseh Američanov, tudi tistih, ki ga ne podpirajo. Ob tem je vse pozval k novemu začetku, začenši z današnjim dnem. "Zavrniti moramo kulturo, ki manipulira z dejstvi in jih celo potvarja," je dejal. 

Napovedal je, da bodo ZDA popravile odnose s svojimi zaveznicami ter se s svetom borile z izzivi današnjega in jutrišnjega dne. Pod njegovim vodstvom bodo ZDA predstavljale pozitiven zgled za svet, je še dejal. Priznal je, da se morajo ZDA soočiti s koronavirusom in krizo, ki jo ta prinaša. 

Podpredsednica Kamala Harris
EPA

Še pred prisego je zbrane na prireditvenem prostoru nagovorila demokratska senatorka Amy Klobuchar, ki ima slovenske korenine. Obsodila je nasilen vdor v kongres pred dvema tednoma in povedala, da demokracije ne gre jemati kot samoumevne. Poudarila je, da bo danes prisegla tudi prva ženska, ki bo postala ameriška podpredsednica. Za njo je spregovoril še senator Roy Blunt. Povedal je, da je inavguracija za reden in čudežen dogodek. Reden zato, ker se zgodi na vsake štiri leta, čudežen pa prav tako, ker se zgodi vsake štiri leta. 

Med gosti, ki so bili prisotni na inavguraciji je tudi prejšnji demokratski predsednik Barack Obama. Prišli so vsi še živeči predsedniki, izjemi sta bila le Jimmy Carter, ki je star več kot 90 let in dosedanji predsednik Donald Trump, ki je z ženo Melanio že zgodaj zjutraj odpotoval na Florido. 

Priprave na prisego pred kongresom v Washingtonu
EPA
Pevka in igralka Lady Gaga je pred prisego zapela ameriško himno
EPA
Jennifer Lopez na stopnicah pred vhodom v predstavniški dom
EPA

Zaradi vdora podpornikov Bidnovega predhodnika Trumpa v ameriški kongres 6. januarja tokrat ni bilo navdušene množice ali protestnikov. Travnik National Mall je bil zaprt, skupaj s celotnim centrom ameriške prestolnice, za varovanje pa so vpoklicali 25.000 pripadnikov nacionalne garde. Ljudi bi bilo letos vsekakor manj kot običajno tudi zaradi pandemije covida-19.

EPA
Pripadniki orkestra ameriške vojske
EPA
Priprave na Bidnovo priesgo 
EPA
Varnostne službe in nacionalna garda v bližini kongresne stavbe
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta