(FOTO in VIDEO) Boeing 777X: Prvič poletelo potniško letalo s pregibnimi konicami kril

Gr.G.
27.01.2020 14:17

Z dolžino 76,5 metra bo 777-9 najdaljše potniško letalo na svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Testna pilota Craig Bomben in Van Chaney sta bila nad prvim poletom z letalom boeing 777X več kot navdušena. Boeingov novinec prvič predstavil zložljive oziroma pregibne konice kril, kar mu omogoča uporabo obstoječih vrat na letaliških terminalih, med letenjem pa razprta krila zagotavljajo dovolj vzgona. Ultra varčni 777X, tako vsaj trdi proizvajalec, je bil zasnovan kot konkurent airbusu A350.

Reuters
Reuters
Letala med vzletanjem in pristajanjem letijo skozi različne zračne plasti in opravljajo številne meritve temperature, hitrosti vetra in vlažnosti.
Reuters

Na nebu tudi Airbusovov leteči kit

Nedavno je z rednim letenjem pričel tudi beluga XL, ki so ga mnogi nestrpno pričakovali. Prvi operativni let z letečim kitom, kot nekateri letalo ljubkovalno imenujejo, je Airbus izvedel 9. januarja letos. Ko bosta z neba izginila velikana A380 ter boeing 747, bo prav beluga XL eno največjih letečih pošasti.
{embed_youtube}https://youtu.be/jKcG__-zV4c{/embed_youtube}
Evropski proizvajalec letal bo izdelal zgolj šest modelov tega tipa, ob tem pa je treba omeniti, da z belugo potniki ne bodo mogli leteti. 

Profimedia
Profimedia
Profimedia
Profimedia
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta