(FOTO in VIDEO) Okrašeno slovensko smreko na Trgu sv. Petra osvetlili

VČ, STA
11.12.2020 15:45
Slovenija je Vatikanu prvič poklonila božično drevo leta 1996. Letos ga podarja drugič, ob 30-letnici svoje samostojnosti in neodvisnosti. Na Trgu sv. Petra sta ob uradnem zaključku okrasitve v petek popoldan govorila zunanji minister Anže Logar in nadškof Alojzij Cvikl, zaigrali so vatikansko in slovensko himno, vse po preciznem vatikanskem protokolu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
In je zasvetila.
Reuters

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, ki je pred leti prišel iz Rima v Maribor, najprej kot gospodarski upravitelj v finančno nasedlo nadškofijo, je zjutraj na grobu Janeza Pavla II. v vatikanski baziliki sv. Petra vodil mašo za domovino ob 30. obletnici poplebiscitne samostojne Slovenije ter tudi za zahvalo trem, ki so k temu veliko prispevali - nekdanjemu papežu Janezu Pavlu II., nekdanjemu nadškofu Alojziju Šuštarju in prvemu veleposlaniku Slovenije pri Svetem sedežu Štefanu Faležu. Cvikl je po poročanju Radia Slovenija v pridigi poudaril, da je samostojnost dar, ki ga je treba ohranjati ob skupni rasti v odprtosti, spoštovanju in enotnosti.

Dopoldne je potem delegacijo iz Slovenije, v kateri so bili ob zunanjem ministru Anžetu Logarju še minister za kmetijstvo Jože Podgoršek ter kardinal v Rimu Franc Rode, nadškof Cvikl, veleposlanik pri Svetem sedežu Jakob Štunf in veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj, na (splošni) avdienci sprejel papež Frančišek.

Tudi pod protikoronskimi ukrepi ljudje na trgu čakajo, da se lučke na smreki prižgejo.  
EPA

"Slovenija je poklonila veličastno smreko, izbrano v kočevskih gozdovih," je po poročanju Vatican News povedal papež o božičnem drevesu, od petka popoldne osvetljenem in dokončno okrašenem z rokami slovenskih cvetličarjev in s slovenskimi okraski. Tudi zadnje priprave na prižig drevesa (ob 17. uri) je popoldne tvital v Rimu šolani novi malečniški župnik Sebastijan Valentan.

Na začetku avdience je svetega očeta nagovoril mariborski nadškof in mu prenesel pozdrave slovenskih škofov, slovenske vlade in predvsem slovenskih vernikov ter vseh ljudi dobre volje, so sporočili iz Rima. Spomnil je, da je Slovenija Vatikanu prvič poklonila božično drevo leta 1996. Letos ga podarja drugič, ob 30-letnici svoje samostojnosti in neodvisnosti.

Reuters

Smreka ima 30 metrov za 30 let in prihaja z ozemlja, prepojenega s krvjo mučencev po drugi svetovni vojni. "Drevo je raslo na tem ozemlju in nosi s sabo sporočilo upanja in miru. Tako tudi to božično drevo želi sem prinesti to upanje, vero in ljubezen Boga, ki se vedno sklanja k nam," je povedal mariborski nadškof.

Ministra Logarja je v Vatikanu sprejel tajnik Svetega sedeža za odnose z državami nadškof Paul Richard Gallagher. Kot so na twitterju zapisali v zunanjem ministrstvu, sta govorila o izzivih, povezanih s pandemijo covid-19, humanitarnih razmerah po svetu in v soseščini, aktivnostih Slovenije v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja, prihodnosti Evropske unije in predsedovanju Slovenije Svetu EU v prvi polovici prihodnjega leta.

EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta