(FOTO in VIDEO) V pristanišču blizu slovenske obale našli kadaver 13-metrskega kita

M.R.
31.08.2024 10:28

Čisto pri meji s Slovenijo so v pristanišču mesteca Milje včeraj našli kadaver 13 metrov dolgega kita. Prvi ga je opazil potapljač, saj je bil kadaver zataknjen pod pomolom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kadaver brazdastega kita v marini v Miljah
Facebook/Comune di Muggia

Na površje so ga potem po več urah pomagali spraviti gasilci in potapljači. Občina Milje je na Facebooku zapisala, da so okoli 17. ure končali več ur trajajočo operacijo odstranjevanja kadavra izpod pomola v pristanu Sv. Rok. Vzrok, da je žival poginila, bodo raziskali strokovnjaki, so še dodali.

Kit je širok kar 2,6 metra so na omrežju Facebook zapisali pri Miramarskem morskem rezervatu, ki ga je o kitu obvestil potapljač. Kit je bil brez prsnih plavuti, ki ležita na dnu morja, so zapisali, poginil pa je najverjetneje pred največ tednom dni.

Ob tem so obžalovali odkritje poginulega kita, pri tem pa še poudarili, da že nekaj let te vrste kitov ni bilo v Tržaškem zalivu. Pojasnili so, da so ga nazadnje v slovenskih vodah opazili novembra 2020, v italijanskih pa prav v Miljah leta 2014. 

Brazdasti kit je druga največja žival, takoj za modrim kitom. Samica je lahko velika do 25 metrov in tehta do 80 ton, v Sredozemskem morju pa merijo približno 20 metrov. Najpogosteje poginejo zaradi trčenja z ladjo, še posebej na območjih z intenzivnim pomorskim prometom. Gre za ogroženo vrsto. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta