(FOTO) Neurje Ciaran z rekordnim vetrom v zahodni Evropi zahtevalo sedem smrtnih žrtev

STA, Va
02.11.2023 17:57

O mrtvih poročajo iz Francije, Nizozemske, Belgije, Španije, Nemčije. Med žrtvami tudi otrok.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Newhaven
EPA

Prvo smrtno žrtev so imeli v Franciji, potem ko je na voznika tovornjaka padlo drevo. V mestu Le Havre je moški umrl po padcu z balkona. Padec drevesa je bil usoden tudi za moškega v nizozemskem mestu Venray, žensko v središču Madrida ter eno osebo v Nemčiji. Dve osebi v belgijskem mestu Gent sta umrli zaradi vej, ki so padle z dreves. Umrl je petletni otrok, ki se je igral na prostem, in 64-letna ženska, ki se je sprehajala v parku. Njen soprog in hčerka sta bila huje poškodovana.

Osrednja Španija
EPA
Francija
Reuters
Mesto usodnega padca drevesa v Madridu. 
Reuters

Zaradi neurja je brez elektrike ostalo okoli 1,2 milijona francoskih gospodinjstev. Samo v Franciji so gasilci posredovali skoraj 1900-krat, na severozahodni obali pa so zabeležili sunke vetra s hitrostjo do 207 kilometrov na uro. "Sunki vetra v Bretanji so izjemni in so podrli številne rekorde," je sporočil francoski meteorološki urad.

Madrid
Reuters
Gent
Reuters

Na jugu Anglije so oblasti zaprle več kot 300 šol. Na otoku Jersey so izmerili veter s hitrostjo do 164 kilometrov na uro, več tisoč gospodinjstev v Angliji pa je ostalo brez elektrike. Britanska agencija za okolje medtem opozarja na poplave vzdolž južne obale.

Galicija, Španija 
EPA

V Belgiji in na Nizozemskem je zaradi neurja otežen letalski, železniški in cestni promet. Nekateri leti v Antwerpen in iz njega so bili preusmerjeni v Bruselj. Na Nizozemskem je bilo odpovedanih več kot 200 letov, oblasti pa so prebivalce pozvale, naj ostanejo doma. V Španiji so medtem oblasti opozorile na valove ob atlantski obali, visoke tudi do devet metrov.

Brighton, Velika Britanija
EPA

Na prihod neurja se pripravljajo tudi v Italiji, kjer naj bi najprej doseglo sever države, nato pa osrednja območja ob Tirenskem morju. V Benečiji (Veneto) in Furlaniji Julijski krajini zaradi dežja in močnega vetra velja rdeče vremensko opozorilo, v devetih drugih deželah pa oranžno. Pričakujejo veter s hitrostjo do 130 kilometrov na uro in močne nevihte. Zato bodo šole v regiji zaprte, najprej v najbolj izpostavljenih deželah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta