(FOTO) Poškodovano tovorno ladjo Fremantle Highway prepeljali v nizozemsko pristanišče

STA, Gr.G.
03.08.2023 16:37

Skoraj 200 metrov dolgo ladjo, ki pluje pod panamsko zastavo, sta do pristanišča na severu Nizozemske odvlekla dva vlačilca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ladja ima na krovu 3800 vozil, med njimi je skoraj petsto električnih.
EPA

Tovorno ladjo z več sto električnimi avtomobili na krovu, ki je pred več kot tednom dni zagorela ob nizozemski obali, so danes prepeljali v nizozemsko pristanišče Eemshaven. S tem so preprečili morebitno okoljsko katastrofo, so sporočile oblasti. Močno poškodovana ladja Fremantle Highway je prispela v Eemshaven, potem ko so jo že v ponedeljek odvlekli do začasnega sidrišča nedaleč od nizozemskih otokov Schiermonnikoog in Ameland v Vatskem morju.

Skoraj 200 metrov dolgo ladjo, ki pluje pod panamsko zastavo, sta do pristanišča na severu Nizozemske odvlekla dva vlačilca v spremstvu drugih čolnov in letala obalne straže, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zaradi goreče ladje so se pojavili strahovi pred nevarnostjo ekološke katastrofe.
EPA

Ladja s približno 3800 vozili na krovu, med njimi skoraj petsto električnimi, je bila na poti iz nemškega pristanišča Bremerhaven v Singapur, ko je 26. julija na njej izbruhnil požar. V času izbruha požara je bila približno 50 kilometrov severno od otoka Ameland. Med evakuacijo je umrl član posadke, ostalih 22 pa so rešili.

Vzrok požara še vedno ni znan. Preiskovalci domnevajo, da se je vnelo eno od električnih vozil na krovu.

V času izbruha požara je bila ladja približno 50 kilometrov severno od otoka Ameland
EPA

Zaradi goreče ladje so se pojavili strahovi pred nevarnostjo ekološke katastrofe pri bližnji verigi otokov v Vatskem morju, ki se razprostirajo ob obalah Nizozemske, Nemčije in Danske in so bili uvrščeni na seznam Unescove svetovne dediščine.

Čeprav so se razmere na ladji po požaru v minulih dneh umirile, so se zaradi slabega vremena v Severnem morju porajali dodatni pomisleki, da bi lahko med vleko v pristanišče iz ladje iztekla nafta ali da bi ta celo potonila.

EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta