(FOTO) Predsednica Nataša Pirc Musar se je srečala z Zelenskim in obiskala Bučo

STA, D.Ži
28.06.2024 14:40

Voditelja sta na srečanju v Kijevu med drugim razpravljala o pripravi varnostnega sporazuma med državama.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pirc Musar je obiskala tudi bližnje mesto Buča, kjer je položila svečo pri spomeniku umrlim v grozljivem poboju civilistov.
X/nmusar

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je danes v Kijevu sestala z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim, s katerim sta govorila o varnostnem sporazumu med državama in poteku priprav na drugo mirovno konferenco za Ukrajino. Predsednica je tudi obiskala mesto Buča, ki je bilo kmalu po začetku vojne priča poboju civilistov.

Voditelja sta na srečanju v Kijevu med drugim razpravljala o pripravi varnostnega sporazuma med državama, kakršnega je Ukrajina podpisala že z 18 drugimi državami. Glede na prvotni načrt, bi sicer morala Pirc Musar sporazum podpisati med obiskom, a Kijev ni podprl osnutka, češ da v njem ni bilo konkretnih zavez glede pomoči.

Pirc Musar je v Ukrajino prispela v četrtek.
X/nmusar

Zelenski je pri tem povedal, da si Kijev prizadeva vzpostaviti celovit okvir za tovrstne sporazume z vsemi evropskimi državami. "To ne bo okrepilo le Ukrajine, temveč bo okrepilo tudi varnost na celotni celini," je poudaril v objavi na omrežju X.

Predsednico je seznanil s potekom priprav na drugo mirovno konferenco za Ukrajino. "Skupaj z vsemi, ki si resnično želijo miru, moramo pripraviti akcijske načrte, da bi naslovili vse varnostne vidike, ki jih krši Rusija," je še dodal. Hkrati se je Sloveniji zahvalil za njeno neomajno podporo Ukrajini, pa tudi za nedavni paket pomoči.

Pirc Musar je danes obiskala tudi bližnje mesto Buča, kjer je položila svečo pri spomeniku umrlim v grozljivem poboju civilistov. "Ob tem sem se srečala tudi z županom Buče Anatolijem Fedorukom in Andrijem Halavinom, župnikom cerkve Sv. Andreja, ki je prisostvoval odkritju množičnega grobišča in nato poskrbel tudi za ustrezen pokop žrtev," je zapisala na X.

Poudarila je, da so se je tragične zgodbe prebivalcev Buče globoko dotaknile.

Zelenski pa je na omrežju X sporočil, da sta se skupaj s Pirc Musar poklonila tudi padlim ukrajinskim branilcem. "Ukrajina se bo vedno spominjala tistih, ki so žrtvovali svoja življenja," je dodal.

Pirc Musar je v Ukrajino prispela v četrtek. Namen obiska, ki bo trajal do sobote, je potrditi zavezanost Slovenije politiki ozemeljske celovitosti Ukrajine, obenem pa je to priložnost za krepitev rednega političnega dialoga in poglobitev dvostranskih odnosov. Predsednica se namerava v Ukrajini sestati tudi s premierjem Denisom Šmihalom in predsednikom rade Ruslanom Štefančukom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta