(FOTO) Protest pred narodno skupščino v Beogradu: "Ni predaje! To je bitka za življenja!"

Protestniki pred narodno skupščino sporočajo, da ne bodo dopustili kopanja litija v dolini Jadar na zahodu Srbije. Tik pred zdajci je predsednica srbske skupščine Ana Brnabić preklicala sejo in za to obtožila opozicijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okoli dvesto demonstrantov je oblasti sporočilo, da opazujejo njihova ravnanja in da ne bodo dopustili kopanja v dolini Jadra.
Robert Balen

"Prepevate himno, a lažete in kradete." Ta napis je v ponedeljkovem popoldnevu pred narodno skupščino v Beogradu v roki držala upokojenka Snežana Đorđević. Sporočilo je bilo namenjeno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću in njegovi vladajoči Srbski napredni stranki (SNS), ki kljub nasprotovanju velikega dela javnosti vztrajata, da bi družba Rio Tinto v prihodnjih letih začela kopati v rudniku litija v dolini Jadar na zahodu države. Skupaj z nekaj somišljeniki, med njimi tudi Zlatkom Kokanovićem, predstavnikom Združenja Ne damo Jadar iz Gornjih Nedeljic, vasi, kjer naj bi bil "epicenter" rudnika, in kmetom, ki ne želi s svoje zemlje, je prišla, da bi pred večernim protestom, h kateremu so pozvali aktivisti, podprla tudi opozicijo.

Demonstracije proti kopanju litija
Robert Balen

Ta je pred tremi tedni zahtevala izredno sejo, na kateri bi obravnavali njen predlog novele o prepovedi kopanja litija. Predsednica skupščine Ana Brnabić (SNS) je sejo sklicala tako rekoč čez noč. V nedeljo popoldne se je v javnosti razširila vest, da bo seja v ponedeljek. A le deset minut pred napovedanim pričetkom je predsednica skupščine stopila pred medije. "Ne bo časa za sejo o prepovedi kopanja litija," je oznanila. Za to, da je nastal preobrat, je obtožila opozicijo, češ da so pred tem v razpravi o rebalansu proračuna z razpravo zavlačevali tako dolgo, da bo enostavno zmanjkalo časa, saj se mora že ob polnoči začeti redna seja. Opozicija ji je vrnila, da laže, saj da so vladajoči z govorjenjem v prazno porabili 75 odstotkov vsega časa.

Spin diktator, prevarantka in lažnivci

Ko je novica odjeknila med zbranimi pred skupščino, je Zlatko Kokanović ostal miren. "Ostali bomo tukaj. Poznamo njihove trike. Mi nismo sendvičarji, v Beograd prihajamo na lastne stroške," je dejal, namigujoč, da SNS ob provladnih protestih z avtobusi vozi demonstrante s cele države v prestolnico. Ob tem dobijo tudi sendvič. Doda, da bodo vztrajali v svojih prizadevanjih, da preprečijo začetek delovanja rudnika, "saj nimamo druge domovine. To je naš dom. Ostajamo svoji na svojem."

Upokojenka Snežana Đorđević pravi, da prihaja na proteste, saj je Vučić "spin diktator, ki je zasužnjil državo in s pomočjo medijev, ki si jih je podredil, zavaja in deli narod. Vladajoči kradejo in hkrati razprodajajo naše naravne vire in dopuščajo, da tujci z umazano tehnologijo plodno zemljo pretvarjajo v deponijo. Vsako kopanje litija je tveganje za tamkajšnje zaloge čiste vode. Moramo poskrbeti za generacije, ki prihajajo."

"Ne verjamem ne vladajočim ne opoziciji. Vsi so del istega sistema. Sami si moramo izboriti pravico do čistega okolja, kolikor ga je še ostalo, saj je ta oblast v veliki meri državo že razprodala Kitajcem in Nemcem," doda Andreja Backović, ekološki aktivist, in še pove, da so eden drugemu podpora. Medtem se izve, da je Ana Brnabić napovedala, da naj bi predlog novele zakona o rudarjenju obravnavali na redni seji 7. oktobra. 

Zlatko Kokanović, kmet iz Gornjih Nedeljic in aktivist Združenja Ne damo Jadar!
Robert Balen

"To so že znani manevri oblasti. Bojijo se razprave, bojijo se, da bi se skozi razpravo pokazalo, kdo je za in kdo proti kopanju litija," se priduša Nebojša Petković iz Gornjih Nedeljic. In doda, da Ana Brnabić ne odloča o ničemer. "Tako bo, kot bo odločil Vučić."

Ko se zvečer pred skupščino zbere približno dvesto podpornikov in aktivistov Zveze ekoloških organizacij Srbije (SEOS) in Združenja Ne damo Jadar, je Zlatko Kokanović jasen v nagovoru: "Brnabić je prevarantka, lažnivka, manipulantka​ in ni dorasla funkciji, ki jo zaseda. Vsakodnevno s svojim ravnanjem krši zakone in ustavo. A zapomnite si, ne bomo vam dovolili, da kopljete, tudi za ceno lastnih življenj," je napovedal, medtem ko je množica izžvižgala vladajoče. 

Aroganca oblasti

Da jim bodo dihali za ovratnik, je za Večer napovedala tudi Ljiljana Bralović, predsednica​ SEOS, in še dodala, da ni predaje, saj da gre za življenja. "Ne bomo dovolili, da bodo kopali, saj to pomeni smrt za celo zahodno Srbijo. Ne nazadnje boste tudi v Sloveniji občutili onesnaženje tukajšnjega okolja, saj bo veter prinesel prašne delce vse do vas, zato bi bilo prav, da bi se slovenski evroposlanci v Bruslju zavzeli za nas," je dejala. Na vprašanje, ali je presenečena nad manevrom Brnabićeve, ko je najprej sklicala izredno sejo o predlogu zakona, le 24 ur za tem pa preklicala, odvrne, da je to tipično arogantno obnašanje vladajočih do naroda. "Nič nepričakovanega!"

Robert Balen

Spomnimo. Britansko-avstralska družba Rio Tinto je največje zaloge jadarita v Evropi odkrila v dolini Jadar že leta 2004. Izračunali so, da bi lahko iz nakopanega letno proizvedli 58.000 ton litija, kar bi zadostovalo za 1,3 milijona električnih vozil. Po množičnih protestih okoljevarstvenikov in prebivalstva je leta 2022 vlada razveljavila sprejeti prostorski načrt za rudnik in ustavila projekt. A je ustavno sodišče letos poleti odločilo, da je vlada z uredbo o preklicu prekoračila svoje pristojnosti, zato so vladajoči omogočili ponovno oživitev projekta, za katerega je zelo zainteresirana tudi Evropa, ki se želi znebiti odvisnosti od Kitajske pri tej pomembni surovini.​ Vučić projekt Jadar predstavlja kot projekt, ki bo Srbiji omogočil razvojni razcvet in gospodarsko vključevanje v Evropo, medtem ko številni strokovnjaki tudi s študijami dokazujejo, da bi rudnik naredil nepopravljivo škodo ne le v dolini, kjer so velik "rezervoar" pitne vodne in rodovitna kmetijska zemljišča, temveč celotni zahodni Srbiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta