(FOTO) Ruska jedrska podmornica v spremstvu vojaških ladij prispela na Kubo

STA, M.R.
12.06.2024 17:23

Ruska podmornica na jedrski pogon je skupaj z več drugimi ruskimi vojaškimi plovili danes prispela na Kubo. Kubanske oblasti trdijo, da podmornica ni oborožena z jedrskim orožjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ruska podmornica Kazan v pristanišču v Havani
EPA

Poleg podmornice Kazan so na Kubo prispeli ruska fregata Admiral Gorškov, tanker Pašin in vlačilec. Slednji dve plovili sta v pristanišče pri kubanski prestolnici Havana vpluli davi.

Člani posadke ruske podmornice
REUTERS

Minuli teden so neimenovani viri v ameriški vladi za floridski časnik Miami Herald potrdili, da se Rusija pripravlja na namestitev mornariških in zračnih zmogljivosti za vojaške vaje nekje na območju Karibov. S tem naj bi želela Moskva pokazati, da ni polno zasedena z vojno v Ukrajini.

Ruska fregata Admiral Gorškov
EPA/Rusko obrambno ministrstvo

Kubansko zunanje ministrstvo je nato sporočilo, da bodo ruska vojaška plovila prispela na Kubo, a da ne bodo jedrsko oborožena.

Vplutje ruske fregate v pristanišče v Havani
REUTERS

Kuba naj bi po poročanju ameriških medijev pristanek ruskih vojaških plovil med drugim dovolila zaradi jeze nad lanskim pristankom ameriške jedrske podmornice v ameriški mornariški bazi Guantanamo na Kubi.

Sergej Lavrov po srečanju s kubanskim kolegom
EPA

Karibska država sicer velja za zaveznico Rusije. Odnosi med državama so se dodatno poglobili po srečanju med predsednikoma, Vladimirjem Putinom in Miguelom Diaz-Canelom novembra 2022 v Moskvi.

Danes sta se sicer v ruski prestolnici sestala kubanski zunanji minister Bruno Rodriguez Parrilla in njegov ruski kolega Sergej Lavrov, poroča portal ruske tiskovne agencije Tass.

"Našim kubanskim prijateljem smo hvaležni za njihovo načelno stališče glede razmer v Ukrajini," je dejal vodja ruske diplomacije in Rodriguez Parrilu med drugim zagotovil, da bo Rusija Kubi še naprej zagotavljala pomoč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta