(FOTO) Takšen bo novi električni in veganski "Papamobil", ki ga bodo za Vatikan izdelali v Gradcu

Gr.G.
30.05.2021 09:00
Soustanovitelja podjetja Henrik Fisker in dr. Geeta Gupta-Fisker sta papeža Frančiška v Vatikanu že obiskala in mu predstavila načrte za vozilo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Papež Frančišek v "Papamodilu" na paradi v Washingtonu 23. septembra 2015. 
Reuters

Papež Frančišek bo kmalu zamenjal svoje prevozno sredstvo. Za njegovo udobje in varnost, ko se giblje med množicami, bo poskrbelo podjetje Fisker, ki razvija trajnostna električna vozila. Po poročanju avstrijske ORF, bo novi "Papamobil", kot vozilo papeža ljubkovalno imenujejo, izdelala družba Magna Steyr v Gradcu, v Vatikan pa ga nameravajo dostaviti konec leta 2022.

Fisker

Vozilo za svetega očeta Frančiška bo električni športni terenec (E-SUV), ki bo nadgradnja Fiskerjevega modela ocean. Streho bodo ustrezno povišali in jo zaščitili z varnostnim steklom. Na vrhu strehe pa bodo namestili solarne celice, ki bodo polnile baterije, doseg avtomobila pa naj bi znašal blizu 500 kilometrov. Vozilo bo izdelano iz trajnostnih materialov, stalo pa bo manj kot 40.000 evrov, še poročajo avstrijski mediji. 

Papež Frančišek je odobril izdelavo novega električnega vozila Fisker Ocean.
Fisker

V sporočilu za javnost, ki ga je Fisker objavil na svoji spletni strani, bodo vozilo za papeža začeli izdelovati 17. novembra prihodnje leto, za model ocean pa imajo že 17.000 rezervacij. Soustanovitelja podjetja Henrik Fisker in dr. Geeta Gupta-Fisker sta papeža Frančiška v Vatikanu že obiskala in mu predstavila načrte za vozilo. Fisker je ob tem dejal, da je navdih za vozilo dobil, ko je prebral, da se papeža zelo zavzema za okolje in ga skrbi vpliv podnebnih sprememb na prihodnje generacije. "Notranjost vozila bo vsebovala različne trajnostne materiale, vključno s preprogami iz recikliranih plastičnih steklenic iz oceana," je pojasnil razvijalec.

V preteklosti so vozila za papeža izdelovali številni proizvajalci.

Papež Frančišek v "Papamodilu" na paradi v Washingtonu 23. septembra 2015. 
Reuters
25. marca 2017 v Monza Parku v Milanu, ko se je papež peljal mimo množice vernikov.
Max Rossi
Papež Benedikt XVI. je 7. decembra 2012 prejel novi Papamobil. Ključe mu je simbolično izročil prvi mož Daimlerja Dieter Zetsche.
Reuters
Papež Janez Pavel II. se je s Papamobilom pripeljal k maši v Kazahstanu 23. septembra 2001. 
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta