(FOTO) Trump prispel v Washington na zaslišanje glede obtožb sprevračanja izida predsedniških volitev

STA, Gr.G.
03.08.2023 22:26

Trump se je izrekel za nedolžnega obtožb glede sprevračanja izida predsedniških volitev 2020.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Bivši predsednik ZDA Donald Trump je danes prispel na zvezno sodišče v Washingtonu na zaslišanje v zvezi z obtožnico, ki ga bremeni poskusa sprevračanja izida predsedniških volitev leta 2020, poročajo ameriški mediji.

Obtožnica, ki jo pripravil posebni tožilec Jack Smith, Trumpa v treh točkah bremeni zarote, v eni točki pa oviranja pravosodja.

Trump pred vstopom v dvorano zveznega sodišča, kjer so doslej na zaporne kazni obsodili največji del od doslej obtoženih napada na zvezni kongres 6. januarja 2021, ni dajal izjav.

EPA

Preden je odpotoval iz New Jerseyja, je na svojem družbenem mediju Truth Social objavil, da gre v Washington, kjer bo aretiran, ker je izzval skorumpirane, nameščene in ukradene volitve. "To mi je v veliko čast, ker bom aretiran zaradi vas," je podpornikom sporočil Trump.

Še prej pa je napadel "oborožitev pravosodnega ministrstva brez primere" in sedanjemu predsedniku Joeju Bidnu očital, da ga skuša obtožiti izmišljenih zločinov. "Kmalu, leta 2024, bo prišel naš čas," je zagrozil in s tem namignil na predsedniške volitve prihodnje leto.

Reuters

To je že tretja obtožnica, s katero se je Trump soočil letos in prva zaradi dejavnosti v povezavi z volitvami leta 2020, ko ni hotel sprejeti poraza proti demokratu Bidnu in je volitve razglasil za polne prevar.

Naslednja obtožnica v zvezi s tem ga v skladu s pričakovanji analitikov kmalu čaka na državni ravni v Georgii, kjer je državne uradnike prepričeval naj mu najdejo manjkajoče glasove, ki jih je potreboval, da volilni poraz spremeni v zmago.

Trump je v Washington prispel prvič po januarju 2021, ko se je z odporom poslovil od oblasti in odpotoval proti Mar a Lagu na Floridi.

Reuters

Na zveznem sodišču te države ga je Smith že obtožil kaznivih dejanj v povezavi z zaupnimi dokumenti, ki jih je odnesel iz Bele hiše in jih ni hotel vrniti.

Pred tem so ga v New Yorku obtožili kaznivih dejanj v povezavi s plačilom pornografski igralki Stormy Daniels za molk o spolnem razmerju pred volitvami 2016.

V Washingtonu ob zaslišanju veljajo posebni varnostni ukrepi. Poslopje zveznega sodišča so različne policijske agencije zavarovale že dan prej, ko se je tam zbralo že več kot 100 novinarjev in radovednežev v upanju, da bodo lahko vstopili v dvorano.

Trump se je izrekel za nedolžnega obtožb glede sprevračanja izida predsedniških volitev 2020

Bivši predsednik ZDA Donald Trump se je danes na zveznem sodišču v Washingtonu izrekel za nedolžnega glede vseh štirih točk obtožnice v povezavi z njegovimi prizadevanji za razveljavitev izida predsedniških volitev 2020, poročajo ameriški mediji, ki imajo v sodni dvorani svoje novinarje.

Trump je na sodišče prispel iz New Jerseyja in ni dajal izjav. V sodni palači so mu vzeli prstne odtise, vendar ga niso fotografirali za kartoteko. Po izreku glede krivde je bil izpuščen na prostost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta