(FOTO) Ukrajina bo v roku enega tedna izpolnila vprašalnik glede članstva v EU

Reuters, ALA, STA, A.L.
18.04.2022 09:31

Ursula von der Leynen je vprašalnik, ki bo podlaga za pripravo mnenja komisije o ukrajinski prošnji za članstvo v EU, Zelenskemu predala med obiskom v Kijevu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes veleposlaniku Evropske unije v Kijevu Mattiju Maasikasu predal odgovore na vprašalnik, ki mu ga je med obiskom v Ukrajini pred desetimi dnevi izročila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Nov korak na poti Ukrajine v EU. Počaščen sem, da sem od ukrajinskega predsednika Zelenskega prejel odgovore na vprašalnik Evropske komisije, ki mu ga je predsednica Ursula von der Leyen izročila pred zgolj desetimi dnevi. Izredni časi zahtevajo izredne korake in izredno hitrost," je na Twitterju zapisal Maasikas.

Von der Leynova je vprašalnik, ki bo podlaga za pripravo mnenja komisije o ukrajinski prošnji za članstvo v EU, Zelenskemu predala med obiskom v Kijevu. Tedaj je poudarila, da bo EU nudila podporo Ukrajini, da bi izpolnjevanje vprašalnika zaključila v nekaj tednih in ne nekaj letih, kot je to sicer običajno.

Zelenski pa je napovedal, da bo Ukrajina vprašalnik izpolnila v roku enega tedna. EU je sicer danes obsodila tudi zadnje ruske napade v Ukrajini. "Ukrajina je tarča najintenzivnejših raketnih napadov ruskih sil v več tednih. EU obsoja vsesplošno in nezakonito obstreljevanje civilistov in civilne infrastrukture s strani ruskih sil," je sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je danes potrdil, da je ruska vojska uničila večje skladišče tujega orožja, ki so ga pred kratkim dostavili v Lvov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med smrtnimi žrtvami tudi otrok

Medtem ko ruska vojska nadaljuje ofenzivo predvsem na vzhodu in jugu Ukrajine, so danes o napadih poročali tudi iz zahodnega mesta Lvov, nedaleč od meje s Poljsko. Mesto naj bi zgodaj davi zadelo več raket, pri tem je umrlo najmanj sedem ljudi, med njimi otrok, več jih je ranjenih.

Regionalni guverner Maksim Kozicki je sporočil, da so napadi terjali najmanj sedem smrtnih žrtev, med njimi je tudi otrok, ranjenih je bilo 11 ljudi. Po njegovih informacijah so ruske sile izstrelile štiri rakete, ki so zadele vojaško infrastrukturo in avtomobilsko delavnico, poroča britanski BBC.

Župan Lvova Andrij Sadovi pa je pred tem sporočil, da je mesto davi zadelo pet raket. Z območij, ki so jih zadele rakete, se vije temen dim, prebivalcem pa so svetovali, naj ostanejo v zakloniščih. O eksplozijah so danes poročali še iz Dnipra, kjer naj bi po navedbah ukrajinskih oblasti nekatere rakete zadela območja v bližini železniške postaje.

Predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je danes potrdil, da je ruska vojska uničila večje skladišče tujega orožja, ki so ga pred kratkim dostavili v Lvov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo v pogovoru za CNN zagotovil, da niso pripravljeni izgubiti ozemlja. Boj za območje Donbasa pa bi lahko pomembno vplival na rezultat vojne, je dodal.

Ob tem je ukrajinski predsednik ponovil poziv Zahodu, naj v Ukrajino čim prej pošlje dodatno orožje in vojaško opremo. "Tako kot ruske sile uničujejo Mariupolj, želijo z obličja zbrisati druga mesta in skupnosti na območju Donecka in Luganska," je posvaril.

Prepričan je, da je še vedno pomemben dialog z Rusijo, vendar je to vse težje zaradi grozot, ki so jih ruski vojaki izvedli v Buči in drugih delih države. "Naša družba si ne želi, da nadaljujemo pogovore," je povedal.

Potem ko se ukrajinske sile niso odzvale na poziv Moskve, naj zapustijo Mariupolj, so se v mestu nadaljevali spopadi.

Vodja tamkajšnje policije Mihajlo Veršinin je v nedeljo za lokalno televizijo povedal, da v jeklarni Azovstal niso le ukrajinski borci, ampak se tam skrivajo tudi številni civilisti, ki so želeli ubežati obstreljevanju. "Ne zaupajo Rusom. Vidijo, kaj se dogaja v mestu in zato ostajajo na območju tovarne," je povedal.

Nemška tiskovna agencija dpa opozarja, da navedb ni bilo možno neodvisno potrditi. Več tisoč ukrajinskih braniteljev naj bi se sicer zabarikadiralo na območju tovarne, večji deli mesta pa naj bi bili že pod nadzorom ruskih sil. V mestu ostaja še okoli 100.000 ljudi.

Spopadi se medtem vrstijo na vzhodu države. Na območju Luganska so se ruske sile po navedbah ukrajinskih oblasti prebile do manjšega mesta Kremina, kjer so se pred tem vrstili spopadi. V obstreljevanju je bilo uničenih več stanovanjskih stavb in športni kompleks. Najmanj štiri civiliste so ubili, ko so skušali zbežati iz mesta, so sporočile regionalne oblasti.

Ukrajinske oblasti so sporočile, da so v ponedeljek zgodaj zgodaj udarile rakete v Lvov, eksplozije pa so pretresle tudi druga mesta. Po tem, ko so ruske sile prevzele skoraj popoln nadzor nad strateškim južnim pristaniščem Mariupol, so nadaljevale bombardiranje.

Zaradi odpora preusmerili ofenzivo na Donbas

"Trenutno lahko potrdimo, da je šest mrtvih in osem ranjenih. Med žrtvami je tudi otrok," je sporočil regionalni guverner Maksim Kozicki. Rakete so zadele vojaško infrastrukturo in vulkanizerja, je dodal.

EPA
EPA

Ruska vojska je zaradi ukrajinskega odpora na severu preusmerila svojo kopensko ofenzivo na Donbas, hkrati pa je sprožila udare na dolge razdalje na cilje drugod, vključno s Kijevom.

Župan Lvova Andrij Sadovi je danes sporočil, da je mesto davi zadelo pet raket, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Z območij, ki so jih zadele rakete, se vije temen dim, prebivalcem pa so svetovali, naj ostanejo v zakloniščih.

​Reutersov poročevalec je v Kijevu slišal serijo eksplozij blizu reke Dnipro. Lokalne oblasti še niso posredovale nobenih uradnih informacij o njihovem vzroku. Po poročanju medijev Suspilne sta bili v napadih v južni regiji Dnepropetrovsk ranjeni dve osebi.

Zelenski: Ozemlja nismo pripravljeni izgubiti

V zadnjih štirih dneh je bilo sicer v obstreljevanju mesta Harkov na severovzhodu Ukrajine ubitih 18 ljudi, več kot 100 je bilo ranjenih, je sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"To ni nič drugega kot namerni teror: minometi, topništvo proti navadnim stanovanjskim prostorom, proti navadnim civilistom," je dejal pozno v nedeljo.​ Zelenski je v nedeljo v pogovoru za CNN zagotovil, da niso pripravljeni izgubiti ozemlja. Boj za območje Donbasa pa bi lahko pomembno vplival na rezultat vojne, je dodal.

Reuters

Ob tem je ukrajinski predsednik ponovil poziv Zahodu, naj v Ukrajino čim prej pošlje dodatno orožje in vojaško opremo. "Tako kot ruske sile uničujejo Mariupolj, želijo z obličja zbrisati druga mesta in skupnosti na območju Donecka in Luhanska," je posvaril. Prepričan je, da je še vedno pomemben dialog z Rusijo, vendar je to vse težje zaradi grozot, ki so jih ruski vojaki izvedli v Buči in drugih delih države. "Naša družba si ne želi, da nadaljujemo pogovore," je povedal.

Rusija sicer zanika, da cilja civiliste ter zavrača, da bi naj šlo za dokaz grozodejstev, ki so bila izvedena za spodkopavanje mirovnih pogajanj. Svojo akcijo, ki se je začela pred skoraj dvema mesecema, imenuje posebna vojaška operacija za demilitarizacijo Ukrajine in izkoreninjenje tega, kar imenuje nevarne nacionaliste.

Mesto še ni padlo

Potem ko se v soboto ukrajinske sile niso odzvale na poziv Moskve, naj zapustijo Mariupolj, so se v mestu nadaljevali spopadi. Ukrajinski premier Denys Shmyhal je dejal, da se čete v pristanišču Mariupol v prahu v nedeljo še vedno borijo kljub ruski zahtevi po predaji.

"Mesto še vedno ni padlo," je povedal za program ABC "Ta teden" in dodal, da ukrajinski vojaki še naprej nadzorujejo nekatere dele mesta na jugovzhodu. Rusija je v soboto sporočila, da ima nadzor nad urbanimi območji, nekaj ukrajinskih borcev pa ostaja v jeklarni Azovstal s pogledom na Azovsko morje. Zavzetje Mariupola bi bilo za Rusijo strateška nagrada, ki povezuje ozemlje, ki ga imajo proruski separatisti na vzhodu, z regijo Krim, ki je bila priključena Moskvi leta 2014.

REUTERS
REUTERS

Vodja tamkajšnje policije Mihajlo Veršinin je v nedeljo za lokalno televizijo povedal, da v jeklarni Azovstal niso le ukrajinski borci, ampak se tam skrivajo tudi številni civilisti, ki so želeli ubežati obstreljevanju. "Ne zaupajo Rusom. Vidijo, kaj se dogaja v mestu in zato ostajajo na območju tovarne," je povedal.

Nemška tiskovna agencija dpa opozarja, da navedb ni bilo možno neodvisno potrditi. Več tisoč ukrajinskih braniteljev naj bi se sicer zabarikadiralo na območju tovarne, večji deli mesta pa naj bi bili že pod nadzorom ruskih sil. V mestu ostaja še okoli 100.000 ljudi.

Spreminjajo stališča o dogovorjenih podorčjih

Kremelj očita Ukrajini, da spreminja svoja stališča o področjih, za katere so se na pogajanjih že dogovorili. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je ob tem opozoril, da je dinamika zastala in da na pogajanjih napredek ni na vidiku, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kljub zastoju na pogajanjih v Moskvi vztrajajo pri ohranjanju stika na strokovni ravni, je dodal govorec Kremlja.

Hkrati Rusija nadaljuje svojo operacijo v Ukrajini, ki poteka po načrtih, je zagotovil Peskov. Potrdil je še, da so videli posnetke goreče križarke Moskva, ki krožijo po spletu. "Da, te posnetke smo res videli. Če so avtentične in odgovarjajo resničnosti, ne moremo reči," je pojasnil. Na posnetkih je sicer videti gorečo Moskvo, ki je potonila prejšnji teden. Ukrajinska stran trdi, da so jo zadele njene rakete, Rusija vztraja, da je na krovu izbruhnil požar.

Putin odlikoval brigado, ki naj bi sodelovala v pobojih v Buči

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes odlikoval brigado, ki ji Ukrajina očita vojne zločine in množične poboje v Buči. Ruski predsednik jih je odlikoval zaradi junaštva, hrabrosti in poguma, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Putin je v odloku podal 64. motornostrelski brigadi naziv stražarji, ker so branili domovino in državne interese.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je sicer v začetku meseca sporočilo, da je omenjena enota okupirala mesto v bližini Kijeva, kjer je zakrivila vojne zločine. Ob tem so objavili imena, čine in druge osebne podatke članov brigade ter poudarili, da bodo morali odgovarjati za svoja dejanja.

Večina pobitih ljudi v Buči je umrla zaradi strelnih ran. Po odhodu ruskih sil so na ulicah mesta našli številna trupla civilistov, nekateri so imeli zvezane roke. Kremelj očitke zavrača.

Zamenjava za tajkuna

Ruska državna televizija je danes objavila posnetek moških, ki ju je opisala kot Britanca, ujetih v spopadih za Ukrajino, ki prosita, da se britanski premier Boris Johnson pogaja o njuni izpustitvi. Ukrajina je objavila posnetek proruskega politika Viktorja Medvedčuka, ki želi zamenjano v zameno za evakuacijo iz Mariupolja.

EPA
EPA

"Želim prositi ruskega predsednika Vladimirja Putina in ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega, da me zamenjata za ukrajinske branilce in prebivalce Mariupolja," je v videu, ki so ga objavile varnostne službe Kijeva, dejal Medvedčuk, sicer zaveznik ruskega predsednika. Medvedčuk je na posnetku oblečen v črna oblačila in gleda neposredno v kamero, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mariupolj je postal simbol ukrajinskega odpora, odkar je ruska vojska 24. februarja napadla Ukrajino. Medvedčuk je po ruski invaziji pobegnil iz hišnega pripora, aretirali so ga minuli teden na zahodu Ukrajine. Na posnetku Medvedčuk še pravi, da v Mariupolju tamkajšnji vojaki in prebivalci "nimajo možnosti za varen izhod prek humanitarnih koridorjev". Medvedčuk je eden najbogatejših Ukrajincev. Znan je po svojih tesnih stikih s Putinom. Je tudi politik. Sam navaja, da je ruski predsednik boter njegovi najmlajši hčerki Darji.

REUTERS
EPA
EPA

Ločeno je ruska državna televizija danes objavila posnetek, na katerem sta domnevno Britanca, ujeta v boju za Ukrajino, ki prosita, da se britanski premier Boris Johnson pogaja o njihovi izpustitvi. Dva oslabljena moška sta se identificirala kot britanska državljana, Shaun Pinner in Aiden Aslin, ki prosita, da jih zamenjajo za Medvedčuka.

Ruska televizija ni navedla, kje ali kdo - ruske sile ali proruski separatisti na vzhodu Ukrajine - so pridržali oba moška. Posnetek so objavili kot del pogovora z novinarjem Andrejem Rudenkom iz ruske državne radiotelevizije VGTRK.

Na posnetku Rudenko moškima pokaže posnetek, ki ga je prejšnji teden objavila Oksana Marčenko, Medvedčukova soproga, ki zahteva, da njenega soproga zamenjajo za oba Britanca. Pripornika nato v angleščini prosita, da ju zamenjajo za tajkuna. Zaenkrat ni jasno, ali so moška prisilili, da sta se pojavila na posnetku.

Reuters

Aslinova mati je prav tako zaprosila za njegovo izpustitev v pogovoru za britanski časnik The Daily Telegraph, ki so ga objavili v petek. Ang Wood je dejala, da je svojega 28-letnega sina prepoznala na ruski televizijo zaradi njegove značilne tetovaže. "Aiden je pripadnik ukrajinskih oboroženih sil in je kot tak vojni ujetnik in z njim je treba ravnati človeško," je po poročanju časnika dejala Woodova. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je že predlagal zamenjavo 67-letnega Medvedčuka za Ukrajince, ki so trenutno pridržani v Rusiji.

Na vprašanje o morebitni zamenjavi je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov minuli teden poudaril, da Medvedčuk ni ruski državljan in dejal, da ne ve, ali želi Medvečuk, da se Moskva vmeša v njegov primer. Danes je Peskov obljubil, da bo sporočil kakršen koli Putinov odziv na idejo.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta