(FOTO) V času obilnih padavin, poplav in plazov na Norveškem v reko padel pomemben železniški most

M.R.
14.08.2023 20:45

Na jugu Norveške se je po neurju v reko zrušil pomemben železniški most, po katerem teče proga med Oslom in Trondheimom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Zaradi neurja so reke na območju narasle do rekordnih pretokov, poleg tega pa se prožijo plazovi, kar terja množične evakuacije na jugu države. 

REUTERS

Most, ki se je danes zrušil v reko Gudbrandsdalslagen​, so zgradili leta 1957, dolg pa je bil 172,5 metra. V času, ko se je zrušil je bil iz varnostnih razlogov zaprt. Za zdaj ni znano, kdaj bi ga lahko popravili in spet odprli. 

Predstavniki oblasti pravega razloga za zrušenje še ne želijo navesti, je pa jasno, da se je zrušil v času ekstremnih poplav. 

REUTERS

Nevarnosti, da bi ga odneslo nižje po rečnem toku sicer ni, a si ga želijo čim prej dvigniti iz vode, saj bodo s tem reki omogočili prost pretok. 

V bližini je zaprt še en starejši železniški most, ki so ga pozneje preuredili za cestni promet. V teh ekstremnih vremenskih razmerah ta most ni klonil. 

EPA

Norvežanom vreme zaenkrat še ne bo prizaneslo. Meteorologi napovedujejo obilne padavine tudi za torek. 

EPA

Temeljite preglede železniških mostov opravljajo vsakih šest let, nazadnje so danes porušeni most pregledali leta 2019, leta 2021 so ga peskali in prebarvali, je povedal predstavnik družbe, ki upravlja z železnicami.

EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta