(FOTO) V Tel Avivu v eksploziji najmanj en mrtev, več ranjenih

STA, Gr.G.
19.07.2024 09:22

Za napad z brezpilotnim letalnikom so odgovornost prevzeli uporniški hutijevci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V Tel Avivu je davi odjeknila eksplozija, najmanj en človek je umrl, štirje so ranjeni. Za napad z brezpilotnim letalnikom, ki ga izraelska protizračna obramba po lastnih navedbah zaradi človeške napake ni prestregla, so odgovornost prevzeli uporniški hutijevci iz več kot 2000 kilometrov oddaljenega Jemna.

Reuters

V napadu, ki se je zgodil davi ob 3. uri po lokalnem času, naj bi bila ranjena najmanj dva človeka, po nekaterih drugih informacijah reševalcev pa so štiri prepeljali v bolnišnico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Eksplozija je odjeknila na ulici blizu izpostave ameriškega veleposlaništva v Tel Avivu. V eksploziji so bile poškodovane bližnje stavbe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Reuters

Prvotno poročanje lokalnih medijev, da je vzrok eksplozije napad z dronom, je pozneje potrdila izraelska vojska. Dron, ki ga izraelska protizračna obramba zaznala, a zaradi človeške napake ni prestregla, je strmoglavil, še navajajo. Po njihovem je ena od možnosti tudi, da so dron izstrelili hutijevci.

Med preiskavo po nesreči so v stanovanju našli mrtvega moškega, ki so ga zadeli šrapneli, je sporočila policija. Gre za prve žrtve v Tel Avivu po 26. maju, ko je bila v raketnem napadu iz Gaze ranjena ena oseba. V napadih 7. oktobra je bilo na Tel Aviv sicer izstreljenih več sto raket, vendar so jih večino prestregli.

Reuters

Jemenski hutijevci, ki jih podpira Iran, so prevzeli odgovornost za izstrelitev brezpilotnega letala. Po lastnih navedbah so napadli "enega od pomembnih ciljev v okupirani regiji Džafa, ki se zdaj imenuje izraelski Tel Aviv."

Skupina, ki v podporo Palestincem po izbruhu vojne v Gazi napada predvsem ladje v Rdečem morju in Adenskem zalivu, je v soboto napovedala, da bo "brez oklevanja razširila vojaške operacije (...), dokler se agresija ne ustavi," poroča AFP.

Po napadu so izraelske sile okrepile nadzor zračnega prostora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta