(FOTO) V trčenju hitrega potniškega in tovornega vlaka na Češkem štirje mrtvi, več kot dvajset poškodovanih, tudi huje

Va, STA
06.06.2024 07:58

Nesreča se je zgodila blizu glavne železniške postaje v mestu Pardubice, približno sto kilometrov vzhodno od Prage. Na potniškem vlaku, ki je bil namenjen v Ukrajino, je bilo med 200 in 300 potnikov, tudi številni tujci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V trčenju potniškega in tovornega vlaka so v sredo pozno zvečer umrli najmanj štirje ljudje, več kot 20 je po zadnjih podatkih poškodovanih, tudi huje. Nesreča se je zgodila malo pred 23. uro blizu nove železniške postaje v mestu Pardubice, približno sto kilometrov vzhodno od Prage.

Hitri potniški vlak je po enih podatkih prevažal več kot 300 potnikov, po drugih okoli 200, med katerimi so bili številni tujci, poročanje češke javne televizije povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Profimedia
Prav v Pardubicah se je že leta 1960 zgodila najhujša železniška nesreča v zgodovini Češke, ko je v trčenju dveh potniških vlakov umrlo 118 ljudi.
Profimedia

Glede na televizijske posnetke se je najmanj en vagon iztiril. Na prizorišče je prispelo devet reševalnih vozil, dva helikopterja in več kot 60 gasilcev. Glede na navedbe enega od njih so se težko prebili do ranjenih zaradi močno poškodovanega prvega vagona.

EPA
EPA
Profimedia

Z vlakom upravlja zasebno podjetje Regiojet, bil pa je na poti v mesto Chop na zahodu Ukrajine. Tja naj bi glede na urnik po prečkanju Slovaške prispel danes zgodaj dopoldne.

EPA

Češki premier Petr Fiala je na omrežju X že izrazil sožalje in nesrečo označil za katastrofo. Tako notranji kot prometni minister sta na kraj trčenja prispela okrog 1. ure zjutraj.

Notranji minister Vit Rakušan je pojasnil, da je večina poškodb lahkih, potnike pa da so evakuirali v poslopje železniške postaje.

Češki notranji minister Vít Rakušan na kraju nesreče.
Profimedia

Preiskava nesreče že poteka, je dejal minister za promet Martin Kupka in napovedal večurno zaprtje glavne železniške povezave med Prago in Brnom ter Ostravo.

Prav v Pardubicah se je že leta 1960 zgodila najhujša železniška nesreča v zgodovini Češke, ko je v trčenju dveh potniških vlakov umrlo 118 ljudi, še okrog 100 je bilo poškodovanih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta