Geopolitika: Odkrivanje vesolja - novo rivalstvo

Pristanek kitajske sonde Chang'e 4 na temni strani Meseca je znova postavil v ospredje globalna rivalstva med največjimi državami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Sredin pristanek robotske sonde brez posadke na površju Meseca oziroma Lune je naletel na številne odzive po svetu, saj je to še en dokaz velikih ambicij Kitajske pri osvajanju vesolja. Sonda Chang'e 4, poimenovana po kitajski mitološki boginji Lune, je brez zapletov v skladu z načrti pristala v kraterju Aitken blizu Luninega južnega pola. Kitajski mediji so pristanek sonde na Luni označili za pomemben mejnik pri raziskovanju vesolja. Nekaj minut po pristanku je sonda na Zemljo že poslala prve fotografije, na katerih je videti površje Lune. Tako imenovano temno stran Lune, ki je z Zemlje ni videti, so sicer v šestdesetih letih prejšnjega stoletja že posnele kamere ruske vesoljske sonde, ki pa na površini ni pristala, ampak je Luno le obkrožila.

Še en dokaz velikega napredka Kitajske

Sonda je v vesolje poletela 7. decembra lani s kitajskega izstrelišča Xichiang na nosilni raketi Dolgi pohod 3B. Opremljena je z instrumenti za preučevanje geološke zgradbe Lune in za biološke poskuse. To je že drugi pristanek kitajske sonde na Luni, vendar prvi na temni strani. Leta 2013 je na Luni pristala sonda Yutu (Žadasti zajec). Za razliko od Lunine strani, ki je vidna z Zemlje in ponuja veliko površin za pristanek, je temna stran Lune bolj gorata in skalnata. Na sondi Chang'e 4 naj bi opravili šest kitajskih eksperimentov in štiri tuje. Sonda bo opravila tudi teste mineralov in radiacije.

Sumničavi Američani

Na kitajski dosežek so se že odzvali v ZDA, ki si sedaj lasti primat na področju vesoljske tehnologije. Podpredsednik ZDA Mike Pence je dejal, da morajo ZDA "obdržati prevlado v vesolju", in napovedal ustanovitev nove veje ameriške vojske do leta 2020, namenjene vojskovanju v vesolju. Po mornarici, letalstvu in kopenski vojski bi bile tako imenovane vesoljske sile četrta veja ameriške vojske, čeprav soglasja o tem v ameriški politiki še ni. Za vesolje je sicer sedaj zadolženo ameriško letalstvo.
Čeprav Kitajska poudarja, da so njeni motivi pri raziskovanju vesolja izključno miroljubni, Washington z vse večjo zaskrbljenostjo spremlja njen napredek pri vesoljski tehnologiji in Kitajsko (tako kot Rusijo) brez ovinkarjenja obravnava kot potencialno grožnjo. Ameriški kongres je po poročanju CNN ameriški vesoljski agenciji Nasa prepovedal sodelovanje s kitajskimi kolegi zaradi nacionalne varnosti.

Ferfila: Ključno področje strateškega bojevanja prihodnosti

"Vesoljska strategija je del pohoda Kitajske na vrh sveta, kot ga je kitajski predsednik Xi Jinping napovedal na zadnjem kongresu kitajske komunistične partije. Zato lahko spremljamo mnogo bolj agresivno kitajsko obnašanje na vojaškem, zunanjepolitičnem in trgovinskem področju. Strategija Kitajske skozi dolga desetletja je bila, da je zelo malo dvigala glavo in se ni postavljala v ospredje. Zdaj so ocenili, da je pravi trenutek za prodor," pravi politolog dr. Bogomir Ferfila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta