Guterres: Enotno moramo zahtevati konec okupacije in blokade Gaze

STA, Va
29.11.2023 15:42

Generalni sekretar Združenih narodov poudarja, da Palestinci trpijo zaradi humanitarne katastrofe, ter poziva k trajni prekinitvi ognja, osvoboditvi vseh talcev in neovirani dostavi pomoči.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Antonio Guterres 
EPA

Enotno moramo zahtevati konec okupacije in blokade Gaze, je ob današnjem dnevu solidarnosti s Palestinci zapisal Antonio Guterres

"Tokratni mednarodni dan solidarnosti sovpada z enim najtemnejših poglavij v zgodovini palestinskega naroda," je poudaril Guterres in opozoril na humanitarno katastrofo v Gazi: "Skoraj 1,7 milijona ljudi je razseljenih, toda nikjer ni varno. Razmere bi se lahko zaostrile tudi na okupiranem Zahodnem bregu in v vzhodnem Jeruzalemu." 

"Jasno sem obsodil teroristične napade gibanja Hamas 7. oktobra. Vendar sem tudi jasno povedal, da ti napadi ne morejo upravičiti kolektivnega kaznovanja palestinskega ljudstva," je zapisal generalni sekretar ZN. Ob tem je izrazil sožalje vsem družinam, ki žalujejo za svojimi bližnjimi.

Pohvalil je tudi delo humanitarnih organizacij, predvsem Agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA), ki zagotavlja "ključno pomoč milijonom palestinskih beguncev". Po njegovih besedah je danes bolj kot kdaj koli prej pomembno, da mednarodna skupnost nudi podporo UNRWA.

"Predvsem pa je to dan, ko lahko ponovno potrdimo mednarodno solidarnost s palestinskim ljudstvom in njegovo pravico do mirnega in dostojanstvenega življenja," je poudaril Guterres. Pozval je k trajnemu premirju, neomejenemu dostopu do življenjsko pomembne pomoči, izpustitvi vseh talcev, zaščiti civilistov in prenehanju kršitev mednarodnega humanitarnega prava: "Enotno moramo zahtevati konec okupacije in blokade Gaze. Že zdavnaj je napočil čas, da se na podlagi resolucij Združenih narodov in mednarodnega prava odločno približamo rešitvi dveh držav, kjer bosta Izrael in Palestina obstajala drug ob drugem v miru in varnosti, Jeruzalem pa bo glavno mesto obeh držav." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta