Haaretz: Izraelska vojska 7. oktobra izdala ukaz za uničenje vseh vozil na poti v Gazo, četudi so v njih talci

STA, M.R.
09.07.2024 12:17

Med vdorom palestinskih borcev 7. oktobra lani je bila izraelskim vojakom v več primerih izdana zapoved o uničenju vseh vozil na poti v Gazo, tudi če bi se v njih nahajali talci, je razkril izraelski časnik Haaretz.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izraelski tanki pred kibucom Beeri nekaj dni po palestinskem vdoru v Izrael.
Reuters

Novo poročilo je s tem potrdilo ugibanja o rabi t. i. protokola Hanibal, ki zahteva preprečevanje ugrabitev za vsako ceno.

Novo poročilo časnika Haaretz devet mesecev po začetku izraelske ofenzive v Gazi razkriva podrobnosti odziva vojske na nepričakovan napad iz palestinske enklave. Vdor, ki ga je vodilo islamistično gibanje Hamas, je na izraelski strani terjal 1143 večinoma civilnih smrtnih žrtev, še 251 ljudi pa so napadalci vzeli za talce.

Glede na obsežno uničenje območij, kjer so potekali spopadi, so se kmalu začela pojavljati ugibanja o ravnanju izraelske vojske. Javnost je bila tako januarja seznanjena s primerom iz enega od kibucev, kjer je izraelski tank streljal v hišo in pri tem poleg več pripadnikov Hamasa ubil še 13 civilistov.

Da je Izrael med oktobrsko operacijo verjetno ubil več civilistov, je potrdilo tudi nedavno poročilo Združenih narodov, piše britanski časnik Guardian.

Haaretz v najnovejši reportaži sicer ni mogel neposredno potrditi, da je bil zaradi rabe spornega protokola Hanibal dejansko ubit kateri od zajetih talcev, a so s pogovori z več neimenovanimi pripadniki izraelskih sil ugotovili, da so takšno zapoved izdali na vsaj treh ločenih vojaških lokacijah.

"Niti eno vozilo se ne sme vrniti v Gazo," je bila zapoved, ki jo je skoraj pet ur po začetku napada prejela izraelska divizija Gaza, ki je zadolžena za nadzor meje s palestinsko enklavo, nad katero Izrael izvaja blokado po vojaškem umiku leta 2005.

Brutalen odgovor Izraela na najhujši napad na ozemlju te države od njene ustanovitve leta 1948 je v Gazi doslej terjal najmanj 38.193 smrtnih žrtev. Nasilje okupacijskih sil in izraelskih naseljencev se je okrepilo tudi na Zahodnem bregu, kjer so Palestinci podvrženi rednim racijam in množičnim aretacijam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta